Gerhard Karner recunoaște progresele României și Bulgariei în gestionarea migrației
Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a vorbit pentru prima dată despre posibilitatea ca România și Bulgaria să adere pe deplin la spațiul Schengen.
Într-un interviu oferit televiziunii publice austriece ORF, Karner a recunoscut că măsurile luate de guvernele din România și Bulgaria au dus la o scădere semnificativă a numărului de migranți ilegali, subliniind importanța continuării acestui efort pentru ridicarea controalelor la frontierele terestre, transmite TVR Info.
„Cu acest veto în special, am văzut că solicitările și preocupările poporului austriac au fost luate în serios și că am obținut acum și îmbunătățiri foarte concrete. Dar nu trebuie să fim mulțumiți de acest lucru. Aceasta arată că ne-am mișcat în direcția corectă, dar că trebuie să continuăm pe această cale în mod consecvent și de aceea vom continua să negociem puternic la această reuniune de la Budapesta și apoi este posibil un pas înainte”, a declarat Gerhard Karner.
Ministrul austriac de Interne a subliniat că România și Bulgaria au făcut progrese substanțiale în controlul migrației ilegale. El a menționat că este necesară o reducere masivă a migrației prin aceste țări, iar obiectivul ar trebui să fie limitarea la zero a migrației ilegale în regiune.
Gerhard Karner a punctat, de asemenea, că Uniunea Europeană, prin Comisia Europeană, trebuie să investească mai mult în protecția frontierelor externe și să simplifice procedurile la granițele externe ale blocului comunitar.
„Putem vedea acum că numărul migrației ilegale prin aceste țări în special a scăzut masiv. Acest lucru înseamnă că suntem pe drumul cel bun, dar nu am ajuns încă la capătul drumului. (…) De aceea va avea loc o reuniune de negociere în cadrul căreia vom solicita un pachet global sustenabil”, a declarat Karner.
Reuniunea de la Budapesta și discuțiile decisive pentru Schengen
O întâlnire crucială va avea loc la Budapesta pe 23 noiembrie, unde ministrul de Interne al României, Cătălin Predoiu, și omologul său bulgar se vor întâlni cu Gerhard Karner pentru a discuta calendarul și condițiile ridicării controalelor la frontierele terestre.
În acest context, Austria ar putea să-și exprime acordul pentru aderarea completă a celor două țări la Schengen, în condițiile unei colaborări eficiente în ceea ce privește controlul migrației.
„E despre faptul ca ei continuă să muncească, că migrația prin aceste țări este limitată. Am spus că a existat o reducere masivă. Dar obiectivul nu poate fi decât să împingem migrația ilegală spre zero și, în cele din urmă, Uniunea Europeană în ansamblu, Comisia UE, este, de asemenea, chemată să facă investiții serioase, mai mari în protecția frontierelor externe ale UE și, în cele din urmă, să accelereze semnificativ procedurile la aceste frontiere”, a spus Karner, indicând că Austria cere garanții suplimentare pentru a se asigura că numărul migranților ilegali nu va crește și că frontierele vor rămâne securizate.
România a făcut deja un pas important în integrarea Schengen, reușind să intre în spațiul Schengen cu frontierele aeriene în luna martie a acestui an.