Marcel Ciolacu, anunț pe tema Schengen
Premierul României, Marcel Ciolacu, a reacționat ferm cu privire la declarațiile făcute de Austria în ceea ce privește aderare României și Bulgariei la spațiul Schengen. Prim-ministrul spune că este normal ca din partea Austriei să existe anumite pretenții.
Șeful Executivului de la București a mai spus că acestea este doar primul pas în negocieri.
„Normal că mă bucur (referitor la anunțul Austriei privind Schengen). Am declanșat în acest moment negocieri. România era blocată. Primul pas a fost făcut. Austria e mai flexibilă. Normal că nu puteau să anunțe triumfalist că fără nici măcar o condiție să intre România”, a declarat Marcel Ciolacu în cursul zilei de luni, 11 decembrie.
Condițiile Austriei nu par imposibile
Premierul a subliniat importanța flexibilității Austriei în aceste discuții. De asemenea, el a mai spus că negocierile vor continua sub președinția Ungariei. Nu în ultimul rând, șeful Guvernului a mai spus că aceste condiții anunțate de Austria nu par imposibile. El a adăugat că este importat să se discute în mod deschis despre acestea.
„Cred că sub președinția Ungariei o să continuăm. Urmează ministrul să meargă la negocieri. Condițiile Austriei nu mi se par imposibile. Să nu ne mințim. Domnul Cherecheș a reușit să treacă frontiera, ăsta este adevărul…
Dacă vrem să mințim și să băgăm gunoiul sub preș… Șmecheria asta a distrus România”, a mai punctat Ciolacu.
Marcel Ciolacu, nemulțumit de stadiul digitalizării
Ciolacu a exprimat, totodată, nemulțumirea față de stadiul actual al digitalizării în România și a subliniat că este esențial să se avanseze în acest domeniu.
El a subliniat că ”Trebuie să înțelegem că nu putem continua ca formularul electronic să-l depunem la ghișeul 3. Ne trebuie o digitalizare”.
De asemenea, el a adus în discuție un program de 1,2 miliarde de euro de la Comisia Europeană, referitor la frontiera cu Ucraina. Acesta a subliniat necesitatea de a avansa într-un mod forțat, dacă este necesar. El a asigurat că deja au fost demarate acțiuni în acest sens.
„Dacă nu se poate cu vorba bună, forțat. Nu vă faceți probleme că deja s-au declanșat lucrurile”, a adăugat liderul PSD, Marcel Ciolacu, evidențiind determinarea guvernului în a atinge obiectivele propuse.
Condițiile Austriei pentru intrarea în Schengen
Recentele condiții impuse de Austria pentru acordarea acceptului la aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen au generat un val de critici intense din partea ambelor țări vizate.
Printre cerințe se numără:
- Creșterea de trei ori a misiunii Frontex în Bulgaria cu finanțare de la UE
- Consolidarea controlului la frontieră între Bulgaria și România și între Ungaria și România
- Obligația ca ambele țări să accepte solicitanți de azil afgani și sirieni
Condițiile recent impuse de Austria pentru a sprijini aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen au fost întâmpinate cu critici profunde, generând reacții negative atât din partea guvernului bulgar, cât și din partea celui român.