Ungaria are în vedere aderarea României la Schengen

Premierul Marcel Ciolacu și-a exprimat convingerea fermă că subiectul aderării României la Spațiul Schengen, incluzând granițele terestre, va fi discutat în cadrul reuniunilor pe tema justiției și afacerilor interne (JAI) ce vor avea loc în cursul acestui an.

În cadrul unei conferințe de presă susținute miercuri, Ciolacu a subliniat importanța actualei președinții a Ungariei în acest context.

”Este în discuţia actualei preşedinţii a Ungariei aderarea la Spaţiul Schengen. Sunt două: avem în octombrie primul JAI şi mai avem unul în decembrie”, a afirmat Marcel Ciolacu, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Marcel Ciolacu .PSD. Guvern
SURSA FOTO: Facebook/Marcel Ciolacu

Întrebat direct despre posibilitatea ca la aceste reuniuni să fie abordată intrarea României în Schengen cu granițele terestre, premierul a răspuns:

”Eu sunt ferm convins că se va întâmpla acest lucru”.

România își dorește de mult timp să adere la Spațiul Schengen, un obiectiv major pe agenda de politică externă a țării. Deși a îndeplinit criteriile tehnice necesare, aderarea a fost amânată în repetate rânduri din cauza unor obiecții din partea unor state membre ale Uniunii Europene, care invocă diferite preocupări legate de corupție și securitatea frontierelor.

Bulgaria și România sunt în Schengen cu frontierele terestre și maritime

La 30 decembrie 2023, Consiliul a ajuns la o decizie unanimă cu Bulgaria și România de a elimina controalele la frontierele interne aeriene și maritime începând cu 31 martie 2024.

Astfel, a fost marcată integrarea parțială a acestora în spațiul Schengen.

Intrarea cu frontierele maritime și aeriene în Schengen înseamnă că cei care vor călătorii nu vor mai fi supuși controalelor la trecerea frontierelor interne aeriene și maritime între aceste țări și restul spațiului Schengen.

O decizie privind eliminarea controalelor la frontierele terestre interne este încă în așteptare. Ea ar putea să fie luată de Consiliu în acest an.

De la aderarea lor la UE, Bulgaria și România au pus în aplicare în mod progresiv cadrul juridic Schengen, cu un accent deosebit pe:

  • gestionarea frontierelor externe
  • consolidarea cooperării polițienești
  • utilizarea Sistemului de Informații Schengen (SIS)

În 2011, Comisia Europeană a considerat ambele țări pregătite să adere la spațiul Schengen. CE s-a bazat pe respectarea de către acestea a condițiilor necesare pentru aderare:

  • Aderarea la acquis-ul Schengen
  • Gestionarea frontierelor externe în numele zonei Schengen
  • Eliberarea de vize Schengen uniforme
  • participarea efectivă la cooperarea în materie de aplicare a legii și la SIS

Intrarea deplină a Bulgariei și a României în zona Schengen a fost blocată în special de Austria. Țara se temea de o creștere a imigrației ilegale. La începutul lunii decembrie 2023, Austria a fost de acord cu ridicarea frontierelor aeriene și maritime. Aacest pas a fost considerat drept o etapă premergătoare deschiderii frontierelor terestre.