Comisarul austriac pentru migrație, Magnus Brunner, a prezentat recent prioritățile sale în gestionarea migrației în Uniunea Europeană, subliniind importanța aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Într-un context în care Austria blochează accesul complet al acestor țări la Schengen, Brunner a discutat despre implementarea rapidă a Pactului UE privind azilul și migrația, precum și despre propunerea unei noi legislații pentru deportări mai eficiente. Această audiență publică, programată pentru 5 noiembrie, va fi un moment crucial în evaluarea angajamentului său față de valorile și obiectivele europene.

Comisarul austriac susține că Bulgaria și România au dreptul să profite pe deplin de spațiul Schengen

Într-un document publicat de Parlamentul European, Magnus Brunner, comisarul propus pentru migrație, a subliniat necesitatea de a implementa rapid Pactul UE privind azilul și migrația. De asemenea, el a subliniat importanța completării spațiului Schengen, împreună cu propunerea unei noi legislații europene pentru deportări. Brunner a fost nevoit să răspundă la o serie de întrebări din partea europarlamentarilor înainte de audierea sa publică programată pentru 5 noiembrie, a relatat Kurier.at.

„Dacă Bulgaria și România continuă să îndeplinească toate condițiile pentru a deveni membri cu drepturi depline ai spațiului Schengen, este responsabilitatea Consiliului să decidă cu privire la eliminarea controalelor rămase la frontierele interne terestre”, a afirmat Brunner.

El a adăugat că, în cazul în care acest lucru nu se va realiza înainte de începerea mandatului noii Comisii, va continua să sprijine procesul ca predecesorii săi.

„Voi continua să sprijin acest proces cu aceeași intensitate ca și predecesorii mei. Bulgaria și România au dreptul să profite pe deplin de spațiul Schengen”, a declarat comisarul.

Austria blochează aderarea completă

În prezent, Austria continuă să împiedice aderarea completă a Bulgariei și României la Schengen, în ciuda faptului că cele două țări sunt membre ale „Air Schengen” din martie. Acest statut a dus la ridicarea controalelor la frontierele aeriene și maritime.

spațiul Schengen
SURSA FOTO: News18.ro

Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, a declarat la ultima reuniune a Consiliului de la Luxemburg că nu consideră că este momentul potrivit pentru ca România și Bulgaria să adere la Schengen.

„Suntem pe drumul cel bun, dar nu la capătul drumului”, a afirmat el.

Brunner a subliniat, de asemenea, că „punerea în aplicare deplină și în timp util a tuturor elementelor Pactului privind azilul și migrația va fi obiectivul meu principal dacă voi fi confirmat de Parlamentul European”.

Fostul ministru de finanțe a menționat că își propune să „monitorizeze îndeaproape punerea în aplicare a pactului” și a subliniat necesitatea ca statele membre să adopte măsurile necesare pentru o aplicare completă a acestuia până în jumătatea anului 2026. El a accentuat că sprijinul oferit statelor membre trebuie să includă și resurse financiare adecvate.

Propuneri pentru o nouă lege a deportărilor

Brunner a anunțat intenția sa de a prezenta rapid o nouă legislație a UE care să faciliteze deportările mai rapide, solicitarea acestui demers fiind exprimată la recentul summit al UE.

Această propunere vizează „accelerarea și simplificarea returnărilor, stabilirea unor obligații clare de cooperare pentru persoanele returnate și digitalizarea procesului de prelucrare a cazurilor”. În plus, el a menționat importanța recunoașterii reciproce a deciziilor de returnare.

Referindu-se la amenințările externe, Brunner a afirmat că „actorii statali ostili precum Rusia și Belarus nu exploatează doar oamenii disperați, ci și cadrul nostru juridic”.

Dacă va fi confirmat în funcția de comisar, el s-a angajat să fie un sprijin ferm pentru statele membre care se confruntă cu aceste amenințări, inclusiv pentru Polonia, care a propus suspendarea temporară a dreptului de azil pentru migranții ilegali la granița cu Belarus.

Brunner a subliniat că, în cazul în care va fi confirmat în funcția de comisar, va acționa „în interesul european”. El a promis cooperare strânsă parlamentarilor europeni care vor fi responsabili de confirmarea sa în noul rol.

Audierile pentru toți comisarii europeni desemnați vor avea loc între 4 și 12 noiembrie, iar Brunner va fi audiat pe 5 noiembrie, începând cu ora 18:30. Votul final asupra întregii Comisii UE ar putea avea loc la sfârșitul lunii noiembrie, cu condiția ca toți candidații să treacă de prima rundă de audiere.