Cancelaria Federală a informat că Olaf Scholz va fi primit vinerea viitoare de Karl Nehammer (ÖVP) la Salzburg. Cancelarul din Austria a anunțat că vrea să abordeze în cadrul întâlnirii controalele la frontierele din spațiul Schengen.
Anunțul a venit în contextul în care Austria este criticată de alte state membre UE după blocarea procesului de extindere a spaţiului Schengen cu Bulgaria şi România, respectiv pentru controalele necorespunzătoare de la frontierele statelor vecine cu Schengen, Ungaria şi Slovenia.
Austria a fost criticată după ce a blocat aderarea Românei la Schengen
Potrivit publicației Kleine Zeitung, cancelarul austriac a dat vina pe Germania și a spus că spațiul Schengen nu funcționează corespunzător din cauza controalelor reinstaurate de Berlin la granița cu Austria.
Cancelarul Karl Nehammer a justificat aceste critici prin menţionarea numărului deosebit de mare al migranţilor ilegali care ajung în Austria prin traversarea unor state membre Schengen.
„Germania efectuează controale la frontiera cu Austria, ceea ce arată că structura sistemului Schengen nu este funcţională”, a declarat Karl Nehammer.
De asemenea, cancelarul vrea să discute cu omologul său german „şi despre viitoarele metode ale UE în lupta împotriva migraţiei ilegale, controalele intra-europene şi despre modul de funcţionare a spaţiului Schengen”.
Cancelarul Karl Nehammer se confruntă cu noi acuzații
În altă ordine de idei, publicația The Economist a clasat Austria printre „idioții utili ai lui Putin”, în contextul în care contractele energetice favorabile Moscovei vor continua să fie în vigoare încă 17 ani. Această țară este plasată pe locul doi după Ungaria în clasament.
De asemenea, revista a dat drept exemplu un scandal pe care cancelarul austriac Karl Nehammer a încercat să-l mușamalizeze după atacul rusesc asupra Ucrainei. Publicația britanică a amintit și de un anunț făcut de Karl Nehammer cu puțin timp înainte de Crăciun. Acesta susținea că Austria și-a redus dependența de gazul rusesc la 20%”.
„Ne-am redus dependența de gazul rusesc de la 80% la începutul războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei la 20%”, a declarat Karl Nehammer cu puțin timp înainte de Crăciun.
Totuși, această scădere s-a datorat încercării lui Vladimir Putin de a șantaja Viena prin închiderea temporară a robinetului de gaze. În momentul de față, cota de gaze rusești este din nou ridicată, fiind de 60%.
„În ciuda tuturor declarațiilor politice, dependența Austriei de gazele naturale nu a scăzut semnificativ de la începutul războiului. Austria nu a făcut încă ceea ce a reușit Germania, adică să reducă importurile de gaze din Rusia de la 55% la zero. Asta înseamnă că din Germania către Moscova nu mai plătim cu euro sau ruble pentru facturile de gaze. Cu toate acestea, Austria continuă să plătească”, a declarat Wolfgang Müller de la Institutul de Istoria Europei de Est de la Universitatea din Viena, citat de ARD.