Conform unor surse din Consiliul UE, punctul de pe agenda finală a JAI este formulat la fel ca în cea provizorie – ‘proiect de decizie a Consiliului privind cadrul legislativ necesar aplicării integrale a dispoziţiilor acquis-ului Schengen pentru România şi Bulgaria’ – dar în loc de ‘adoptare’ este menţionată formula ‘state of play’, respectiv o discuţie asupra situaţiei la zi în dosar.
Consiliul urmează practic să prezinte un raport asupra implementării acquis-ului Schengen în România şi Bulgaria, iar apoi statele membre care vor dori să intervină vor putea face acest lucru.
Spre deosebire de luna martie, când România a solicitat în Consiliul JAI ca miniştrii de interne ale statelor membre să-şi precizeze poziţia faţă de aderarea celor două state la zona liberă de circulaţie, se pare că acum România nu va mai cere acest lucru, susţin sursele citate.
Statele care în trecut s-au opus cel mai clar aderării României şi Bulgariei la zona de liberă circulaţie au fost Germania şi Olanda, iar Finlanda şi Franţa au avut poziţii oscilante, deşi numai Finlanda a exprimat o poziţie în acest sens la Consiliul JAI din luna martie. În absenţa unei decizii privind aderarea celor două state la spaţiul Schengen, cel mai probabil miniştrii de interne vor decide să includă în concluzii angajamentul de a rediscuta chestiunea în martie, la următoarea reuniune a Consiliului JAI.
Sursa: Agerpres