Anunț major legat de aderarea României la Spațiul Schengen. Totul a venit chiar din partea premierului Viktor Orban, aflat acum în România, la Băile Tușnad.
Premierul Ungariei, Viktor Orban, se află în acest weekend în România. Chiar în acest moment, el susține un discurs la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad.
Aderarea României la Schengen, sprijinită ferm de Ungaria
Liderul de la Budapesta se află pe scenă alături de László Tokés şi de Zsolt Németh, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului din țara vecină.
Printre subiectele abordate în discursul său a fost și unul extrem de sensibil pentru România, respectiv aderarea la spațiul european de liberă circulație.
Viktor Orban a reamintit că Ungaria sprijină România în acest demers, iar începând cu 1 iunie 2024, Ungaria va deține președinția Consiliului Europei, iar aderarea la Schengen a României va fi o prioritate pentru Budapesta.
„Mai oferim fraților români să ia în considerare faptul că ambiția română cea mai mare și anume aderarea la Spațiul Schengen este susținută de partea maghiară și atragem atenția că din 1 iunie 2024 Consiliul Europei va avea președinție maghiară și scopul nostru prioritar e să obținem statutul de Schengen pentru România”, a afirmat Viktor Orban.
Urări pentru noul premier al României, Marcel Ciolacu
Viktor Orban i-a transmis și un mesaj de felicitare noului prim-ministru de la București, Marcel Ciolacu.
„România are un premier nou, la mulți ani, să fie sănătos!
E al 20-lea premier român de când sunt prim-ministru. Poate la a 20-a încercare ne iese”, a spus șeful Guvernului de la Budapesta.
Viktor Orban, atenționat să nu vorbească despre lucruri care „pot aduce atingere”
Viktor Orban a criticat faptul că i s-a cerut să aibă grijă ce teme abordează în discursul său.
„Mi se recomandă să nu vorbim despre lucrurile care pot atinge atingere: simboluri naționale, bine, putem să convenim asta. Dar urez bun venit prietenilor care vin cu steagurile secuiești.
Să nu vorbim despre drepturile minorităților, bine, nu vorbesc nici despre asta. Se scrie aici să nu vorbim despre unități teritoriale administrative inexistente din România.
Cred că se gândesc la Ardeal și Ținutul Secuiesc, însă noi n-am declarat că ar fi unități teritoriale românești.
De exemplu, să nu punem în lumină proastă valorile occidentale. Valorile occidentale înseamnă migrație, LGBT și război. Nu trebuie să le punem noi în lumină proastă, pentru că se pun ele singure.
Și mai trebuie să evităm discursurile xenofobe sau cu tentă xenofobobă.
Dacă președintele României vine în Ungaria și noi îl tot invităm atunci nu noi o să-i stabilim ce poate spune și despre ce subiect”, a afirmat premierul Ungariei.
Importanța Chinei pe plan mondial
„După al Doilea Război Mondial a fost un echilibru de forțe în lume. Pentru noi au fost primii 45 de ani când anglo-saxonii ne-au transferat la comuniștii sovietici (atunci nu erau atât de supărați pe sovietici ca astăzi) și ceilalți 33 de ani.
”Lăsați China să doarmă. Când se trezește va zgudui lumea”. Conform experienței mele, când omul ia decizii politice trebuie să ia trei planuri temporale. Aceste trei planuri sunt: timpul tactic, strategic și istoric. Dacă încadrarea este greșită atunci decizia îți poate aduce decizii neașteptate.
SUA, în anii 70, când decid să elibereze China din izolarea sa, ca să poată rezolva situația cu rușii mai ușor. A încadrat problema în planul strategic, dar această problemă ținea de timpul istoric pentru că acum ne confruntăm cu o forță mai mare decât voiam.
Vorbim despre o reîntoarcere a unei civilizații de 5000 de ani și 1 miliard de oameni. China a devenit o forță de producție, depășește SUA, producție de mașini, comunicații, medicamente etc. Ei sunt cei mai puternici în lume pe producție.
Cu cât ai PIB mai mare cu atât ai o influență mai mare. Dominanța americană se restrânge în continuu.
Cei mai ar trebui să accepte că există două planete-soare pe cer. Părțile opuse ar trebui să se recunoască ca părți egale, indiferent de forțele actuale”, a mai precizat Viktor Orban, în discursul său susținut la Băile Tușnad.