Parlamentul European a întocmit un raport prin care a analizat posibilitatea ca Turcia să adere la Uniunea Europeană. Potrivit raportului, declarațiile lui Erdoğan după realegerea sa nu oferă perspectiva unei apropieri de UE.
Raportul Parlamentului European cu privire la Turcia subliniază necesitatea de a se analiza un „cadru alternativ și realist” pentru relațiile UE – Turcia, în loc de a se continua procesul de aderare, care se află în moarte clinică.
Raportul a fost discutat luni, 5 iunie, în Comisia de afaceri externe a Parlamentului European de la Bruxelles.
Raportorul pentru Turcia, Nacho Sanchez Amor (grupul socialist, Spania), a subliniat: „Vedem că se conturează o continuitate la nivel politic, după ce președintele Erdoğan a fost reales, iar primele declarații pe care le-a făcut nu oferă o perspectivă că dorește cu adevărat o apropiere între UE și Turcia. El spune că – din partea UE – încercăm să șantajăm Turcia în materie de vize, acuză jurnaliștii din opoziție și continuă în general atacurile împotriva comunității LGBTQ”.
Turcia are nevoie de schimbări majore
Raportorul spaniol a subliniat că încă dinainte de alegerile din Turcia a declarat că procesul de aderare a Turciei la UE nu poate continua, indiferent de rezultatul alegerilor.
„Ar trebui să existe schimbări radicale în Turcia pentru a continua procesul de aderare”, a spus Nacho Sanchez Amor, exprimându-și opinia că, dimpotrivă, continuarea unui proces care nu este însoțit de reforme adecvate este „contraproductivă”.
Din acest motiv, el a subliniat că ar trebui luate în considerare relații alternative între UE și Turcia, dar că, în același timp, UE așteaptă din partea Turciei mesajul că va exista o schimbare, care ar trebui să se vadă prin acțiuni politice concrete.
La rândul său, Gheorghe Vlad Nistor (PPE – n.red) a subliniat că Turcia este un partener important pentru UE, nu numai din punct de vedere economic, ci și un partener important NATO pentru aproape toate statele membre UE și că a devenit încă și mai important în contextul invadării Ucrainei de către Rusia, potrivit Kathimerini.
Turcia nu a implementat nicio recomandare a UE
El a subliniat că niciuna dintre recomandările UE față de Turcia nu a fost implementată în ultimii ani, dimpotrivă, UE primește în mod sistematic mesaje contradictorii. El a adăugat că un procent semnificativ din populația turcă este pro-europeană și dorește o apropiere de UE, iar acest lucru ar trebui să fie luat în considerare.
Din partea liberalilor, europarlamentarul olandez Malik Azmani a subliniat că Erdoğan și-a folosit discursul de victorie pentru a viza persoanele LGBTQ, ceea ce este inacceptabil și contravine statului de drept. El a mai menționat că în Turcia au loc campanii de dezinformare, în baza cărora diverși cetățeni turci ajung la închisoare.
El a adăugat că, pe de altă parte, în chestiuni de securitate, imigrație și comerț, UE nu se poate separa de Turcia. „Să nu ne blocăm în discuții nesfârșite despre aderare și să vedem ce putem face cu acordul de asociere și cu comerțul”, a spus Malik Azmani.