Discuții tensionate la Davos privind extinderea NATO

În cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, Richard Grenell, emisar prezidențial american numit de Donald Trump, a avertizat că Statele Unite ar putea să se opună planurilor de a integra Ucraina în NATO.

În același timp, președintele Trump a abordat direct impactul economic și geopolitic al războiului din Ucraina.

Richard Grenell a subliniat că poporul american, principalul finanțator al NATO, ar putea respinge ideea extinderii alianței către Ucraina, mai ales în contextul în care unele state membre nu își respectă angajamentele financiare.

El a făcut referire directă la Olanda, criticând contribuțiile insuficiente ale acesteia la bugetul pentru apărare.

„Nu le poți cere americanilor să extindă umbrela NATO când actualii membri nu își plătesc partea. Și asta îi include și pe olandezi”, a declarat Grenell.

Ca răspuns, secretarul general NATO, Mark Rutte (fost premier al Olandei), a reafirmat angajamentul tuturor statelor membre de a atinge pragul minim de 2% din PIB pentru apărare. El a adăugat că nivelul contribuțiilor va fi reevaluat în 2025, pentru a asigura o creștere a cheltuielilor.

Richard Grenell: Donald Trump este „cel mai bun negociator”

În cadrul unei intervenții separate, Donald Trump a criticat dezastrul provocat de războiul din Ucraina, descriindu-l drept „un măcel fără precedent de la Al Doilea Război Mondial”. El a evidențiat faptul că milioane de soldați au fost uciși, iar câmpurile de luptă sunt pline de cadavre.

Trump a făcut legătura între prețul petrolului și continuarea conflictului, sugerând că o scădere a acestuia ar putea accelera sfârșitul războiului.

„Dacă prețul s-ar reduce, războiul s-ar opri repede. Acum, prețul este suficient de mare pentru ca războiul să continue”, a declarat președintele american.

Richard Grenell a susținut că Donald Trump este „cel mai bun negociator” și că va pune presiune pe ambele părți pentru a ajunge la un acord de pace, subliniind că trebuie să i se ofere timp pentru a rezolva conflictul.

Richard Grenell
Richard Grenell / SURSA FOTO: Wikipedia

Perspective asupra denuclearizării globale

Trump a adus în discuție și posibilitatea unui acord global pentru reducerea arsenalelor nucleare. El a menționat că, în timpul primului său mandat, președintele rus Vladimir Putin s-a arătat interesat de o astfel de inițiativă, iar SUA speră să convingă și alte state, precum China, să participe la acest proces.

„Aș dori să văd o denuclearizare. Președintelui Putin i-a plăcut ideea de a reduce arsenalul nuclear. Credem că restul lumii ar face asta, inclusiv China”, a declarat Trump.