Apa îmbuteliată și pericolul particulelor de plastic

În ultimii ani, a crescut îngrijorarea că particulele minuscule, cunoscute sub numele de microplastice, apar practic peste tot pe Pământ, de la gheața polară la sol, apă potabilă și alimente, scrie New York Magazine.

Formate atunci când plasticul se descompune în fragmente din ce în ce mai mici, aceste particule sunt consumate de oameni și alte creaturi, cu efecte necunoscute asupra sănătății și ecosistemului. Un important obiectiv al cercetării: apa îmbuteliată, despre care s-a demonstrat că conține zeci de mii de fragmente identificabile în fiecare recipient.

În medie, un litru de apă conținea aproximativ 240.000 de particule de plastic detectabile

Acum, folosind o tehnologie recent rafinată, cercetătorii au intrat într-o lume cu totul nouă a plasticului: tărâmul mai puțin cunoscut al nanoplasticelor.

Pentru prima dată, au numărat și au identificat aceste particule minuscule în apă îmbuteliată. Ei au descoperit că, în medie, un litru de apă conținea aproximativ 240.000 de particule de plastic detectabile – de 10 până la 100 de ori mai mult decât estimările anterioare, care se bazau în principal pe dimensiuni mai mari.

Nanoplasticele sunt atât de mici încât, spre deosebire de microplastice, pot trece prin intestine și plămâni direct în fluxul sanguin și pot călători de acolo către organe, inclusiv către inimă și creier.

Conform rezultatelor, fiecare litru de apă conține între 110.000 și 370.000 de particule, 90% dintre acestea fiind nanoplastice, iar restul microplastice.

Nailonul a fost cel mai frecvent tip de nanoplastice identificate. El provine, cel mai probabil, de la filtrele de plastic folosite pentru purificarea apei.

bidon apa imbuletiata
Bidoane cu apă / SURSA FOTO: Dreamstime

Posbile efecte asupra unor sisteme biologice

Ele pot invada celulele individuale și pot trece, prin placentă, către corpul bebelușilor nenăscuți. Oamenii de știință se întrec pentru a studia posibilele efecte asupra unor sisteme biologice.

„Înainte, aceasta era doar o zonă întunecată, neexploatată. Studiile de toxicitate doar au dedus ce era acolo”, a spus co-autorul studiului, chimistul Beizhan Yan, de la Columbia Climate School.

Producția mondială de plastic se apropie de 400 de milioane de tone pe an.

Peste 30 de milioane de tone sunt aruncate, anual, în apă sau pe uscat, iar multe produse din materiale plastice, inclusiv textile sintetice, elimină particule în timp ce sunt utilizate.

Spre deosebire de materia organică naturală, majoritatea materialelor plastice nu se descompune în substanțe relativ benigne; pur și simplu se împart în particule din ce în ce mai mici de aceeași compoziție chimică. Dincolo de moleculele individuale, nu există o limită a dimensiunii foarte mici la care pot ajunge.

Ce sunt microplasticele

Microplasticele sunt definite ca fragmente care variază de la 5 mm, până la 1 micrometru. Un fir de păr uman are un diametru de aproximativ 70 de micrometri. Nanoplasticele, care sunt particule sub 1 micrometru, sunt măsurate în miliarde de metru.

Plasticul din apa îmbuteliată a devenit o problemă majoră după ce un studiu din 2018 a detectat o medie de 325 de particule pe litru; studiile ulterioare au multiplicat acest număr de mai multe ori.