Ce este sindromul Lynch
Studiul CAPP2 a implicat aproximativ o mie de participanți, la nivel global, care suferă de sindromul Lynch și a fost condus de experți de la Universitățile din Newcastle și Leeds, informează TheBrighterside. Baza de date Cancer Research UK indică faptul că sindromul Lynch, cauzat de o mutație genetică, afectează aproximativ una din 300 de persoane din Marea Britanie.
Această neregularitate genetică crește probabilitatea de a face cancer de intestin, de uter și ovarian. Persoanele diagnosticate cu sindromul Lynch au, pe parcursul vieții, o probabilitate de 80% de a dezvolta cancer colorectal și sunt, de asemenea, susceptibile la alte forme de cancer, la vârste mai fragede, comparativ cu o persoană obișnuită.
Benefic în cazurile cancerelor gastrointestinale superioare
Rezultatele cercetării au indicat că aportul constant de amidon rezistent, cunoscut sub denumirea de fibre fermentabile, pe o perioadă medie de doi ani, nu a adus un impact vizibil asupra cancerelor colorectale. Cu toate acestea, a redus semnificativ apariția cancerelor în alte regiuni ale corpului cu peste 50%.
Impactul a fost vizibil mai ales în cazurile cancerelor gastrointestinale superioare, cum ar fi cele ale esofagului, stomacului, căilor biliare, pancreasului și duodenului. În mod surprinzător, acest efect a persistat timp de zece ani și după ce participanții la studiu au întrerupt suplimentul.
Publicat anul trecut în revista „Cancer Prevention Research”, studiul a urmat o metodologie dublu-orb și a fost conceput pentru a monitoriza progresul timp de 10 ani. În plus, a fost completat cu date extinse dintr-un registru național de cancer, care se întinde pe o perioadă de până la 20 de ani pentru 369 dintre participanți.
Amidon rezistent și risc de cancer
Amidonul rezistent este un tip de carbohidrat care nu este digerat în intestinul subțire; în schimb, fermentează în intestinul gros, hrănind bacteriile intestinale benefice. Acționează de fapt în sistemul digestiv precum fibrele alimentare. Acest tip de amidon are mai multe beneficii pentru sănătate și mai puține calorii decât amidonul obișnuit.
Potrivit profesorului John Mathers, profesor de nutriție la Universitatea Newcastle, „amidonul rezistent poate reduce dezvoltarea cancerului prin modificarea metabolismului bacterian al acizilor biliari și reducerea acelor tipuri de acizi biliari care ne pot deteriora ADN-ul și, în cele din urmă, pot provoca cancer. Cu toate acestea, acest lucru necesită cercetări suplimentare”.
Amidonul rezistent fermentează în intestinul gros, hrănind bacteriile intestinale sănătoase, cât și, indirect celulele din colon, prin creșterea nivelului de butirat. Amidonul rezistent reduce, de asemenea, nivelul pH-ului, poate ajuta la prevenirea inflamației și are ca rezultat mai multe modificări care pot reduce riscul de cancer colorectal.
Amidonul rezistent reduce o gamă de tipuri de cancer cu peste 60%
„Am descoperit că amidonul rezistent reduce o gamă de tipuri de cancer cu peste 60%. Efectul a fost cel mai evident în partea superioară a intestinului. Acest lucru este important deoarece cancerele tractului gastro-intestinal superior sunt dificil de diagnosticat și adesea nu sunt detectate din vreme”, a mai spus profesorul John Mathers.
Studiul a mai arătat că aspirina a redus riscul de cancer al intestinului gros cu 50%, ceea ce a determinat NICE (Institutul Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire) să recomande aspirină persoanelor cu risc genetic ridicat de cancer.