Adevărul despre pensia de la stat! Ce pensie primesc oamenii, după 35 de ani de muncă?
Adevărul despre pensia de la stat! Potrivit unei analize despre situația economică actuală din România, realizat de Observator News, cetățenii români ar putea primi doar 2.100 de lei/lună, după 35 de ani de muncă. Acest scenariu se aplică celor care câștigă un salariu mediu net de 4.000 de lei.
Totuși, există o sursă de venit în plus: pilonul II de pensii private. Este obligatoriu pentru salariați până la vârsta de 35 de ani și este administrat privat. Chiar dacă contribuția la pilonul II este de circa șase ori mai mică decât contribuția la pilonul I, pot exista câștiguri semnificative.
Un român care a muncit 35 de ani și a avut un salariu mediu net de 4.000 de lei, ar putea primi 1.200 de lei la bătrânețe din pilonul II.
Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, aproximativ 1.147.000 de persoane beneficiază de pensia socială minim garantată, în valoare de 1.125 de lei (astăzi, denumită „indemnizație socială”). 1.031.500 de persoane provin din sistemul asigurărilor sociale de stat. 110.400 de oameni sunt pensionari proveniți din fostul sistem agricol, iar 5.800 de indivizi provin din sistemul militar.
Toate pensiile vor fi recalculate până în noiembrie. Pensiile vor crește cu 20%
Vă amintim că, luna trecută, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că, până în noiembrie 2023, toate pensiile vor fi recalculate. Pensiile vor fi majorate apoi cu până la 20%. Majorarea pensiilor va costa statul român 16 miliarde de lei, fix cât va încasa de la mediul privat în urmă creșterii taxelor şi a impozitelor.
„Formula de calcul are două elemente componente. Ca prim element de calcul – valoarea de referinţă a punctului de pensie. Era ca element de analiza 71 de lei.
Şi cel de al doilea element era numărul de puncte. Se calculează ca un raport simplu între salariul de incadrare lunar al omului raportat la salariul mediu brut pe economie.
Modalitatea de calcul din sistemul public de pensie se apropie foarte mult de nivelul de contributivitate. (…)
Jalonul pe care în avem în PNRR are două obiective foarte clare: înlăturarea inechităților din sistemul de pensii şi aici discutăm de acele pensii care au o valoare mică, a celor 1,6 milioane de beneficiari şi reașezarea şi recalcularea a pensiilor în funcţie de acest metodologii de calcul, dar care aduc ca element de noutate acest număr de puncte dependent de salariul mediu din economie şi salariul de încadrare acelui din sistemul public de pensii”, a explicat ministrul Finanţelor.
Ministrul Finanțelor a anunțat, de altfel, că implementarea reformei privind sistemul de pensii general este în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), fiind responsabilitatea Ministerului Muncii și Protecției Sociale.
Există două cerințe în acest jalon fundamentale, cea referitoare la eliminarea inechităților din sistemul public de pensii și cea referitoare la reașezarea pensiilor din sistemul public de pensii.