Cunoscut pentru culoarea sa profundă, aurie, turmericul a fost folosit de secole ca remediu medicinal pentru indigestie în Asia de Sud-Est, dar experții nu au înțeles, până acum, cât de bine funcționează, în comparație cu medicamentele tradiționale.

O alternativă naturală care ar putea oferi la fel de multă ușurare ca și medicamentele

Indiferent dacă nu mai scapi de acea senzație cumplită de arsură în piept sau te simți balonat, disconfortul care vine la pachet cu o criză de indigestie este ultimul lucru pe care ți-l dorești. Pentru cei cu probleme recurente, omeprazolul din dulapul cu pastile este salvarea.

Dar, potrivit unui nou studiu, există o alternativă naturală care ar putea oferi la fel de multă ușurare ca și pilula de omeprazol. Este vorba de turmeric.

Turmericul (Curcuma longa) este doar una din numeroasele specii de curcuma. Turmericul combate eficient inflamația din organism, osteoartrita, gastrita, microbii, ulcerul gastric și peptic, îmbunătățește funcția creierului. Totodată, este folosit ca tratament în boala Alzheimer.

Curcumina, la fel de eficientă în reducerea excesului de acid din stomac și în tratarea indigestiei

Potrivit unui nou studiu publicat în jurnalul BMJ Evidence-Based Medicine, un compus activ natural care se găsește în curcuma, și-anume curcumina, ar putea fi la fel de eficient în reducerea excesului de acid din stomac și tratarea indigestiei precum medicamentul de la farmacie.

Studiul dublu-orb, controlat cu placebo, a analizat 206 pacienți cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani, cu tulburări de stomac, și care au fost repartizați aleatoriu într-unul din cele trei grupuri de tratament.

Primul grup a consumat doar turmeric (două capsule de 250 mg de curcumină de patru ori pe zi), în timp ce al doilea a consumat doar omeprazol (o capsulă de 20 mg pe zi). Al treilea grup a luat atât curcumină, cât și omeprazol.

Îmbunătățire a simptomelor

Pacienții au fost evaluați la 28 de zile și apoi din nou la 56 de zile, iar rezultatele au fost clare: pacienții din toate cele trei grupuri au prezentat o îmbunătățire similară a simptomelor.

Dimensiunea eșantionului pentru acest studiu este relativ mică și sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina în ce măsură consumul de turmeric, spre deosebire de curcumina pură, poate oferi aceleași beneficii.

Ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi

Lăsând deoparte potențialele beneficii digestive, există și alte motive pentru care adăugarea turmericului în dietă poate fi o idee bună.

Pe lângă faptul că este un antiinflamator puternic, este și un antioxidant. Asta înseamnă că ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi dăunători.

turmeric
SURSA FOTO: Dreamstime

Turmericul, un remediu pentru multe boli

Așa că turmericul a devenit un remediu împotriva:

  • rănilor și a tăieturilor
  • a problemelor pielii sau în cazul entorselor
  • bolilor hepatice
  • problemelor respiratorii și gastrice
  • în combaterea inflamațiilor, infecțiilor și chiar a tumorilor maligne

Pudra de turmeric este cunoscută ca fiind unul dintre condimentele principale folosite în prepararea celebrului curry. Asemenea ghimbirului, poate fi gătit și proaspat, dar poate fi și murat

Turmericul nu este doar un condiment, ci și un bun colorant alimentar. Este adesea folosit pentru a da culoare lactatelor, chipsurilor și unor tipuri de muștar.

În topul listei cu cele mai beneficie plante medicinale

„Turmericul, principalul condiment din curry-ul indian, este apreciat de mulți, fiind considerat, pe bună dreptate, cea mai puternică plantă în combaterea și chiar în inversarea efectelor unor boli”, spune medicul Josh Axe.

Acesta subliniază că beneficiile turmericului sunt incredibil de mari, fiind foarte bine documentate de specialiști.