Alimentele fermentate, de la varză murată la kimchi și iaurt, sunt apreciate pentru că protejează sănătatea intestinală, îmbunătățesc sănătatea mintală sau că ajută la prevenirea cancerului. Cu toate acestea, oamenii de știință susțin că trebuie să fim atenți și să nu le supraestimăm beneficiile, potrivit WorldCrunch.

Fermentația este un proces în care microorganisme precum drojdia și bacteriile descompun componentele alimentare (zaharurile) în alte produse cum ar fi acizi organici sau alcool. Fermentația a fost folosită în trecut pentru a prelungi termenul de valabilitate a legumele și lactatelor. Dincolo de beneficiul potențial al microbiomului, fermentația ar putea genera compuși bioactivi.

Alimentele fermentate pot întări sănătatea intestinală și pot stimula sănătatea mintală

Murăturile, sau alimentele fermentate, sunt definite, din punct de vedere tehnic, ca „alimente sau băuturi produse prin creșterea controlată a microorganismelor și transformarea ingredientelor alimentare prin acțiune enzimatică”. În afară de legumele tradiționale murate, puse la borcan, beneficiile alimentelor fermentate pot fi găsite și în alte alimente care sunt preparate prin fermentație lactică – chiar și pâinea făcută pe o bază fermentată, cum ar fi aluatul.

Cercetările arată că alimentele fermentate pot întări sănătatea intestinală și pot stimula sănătatea mintală, contribuind la stimularea unui răspuns imunitar sănătos.

Unul dintre principalele beneficii pentru sănătate este că sunt bogate în microorganisme și metaboliți benefici: substanțe produse de bacterii în timpul fermentației, esențiale pentru menținerea unui intestin sănătos. Alimentele fermentate conțin nu numai bacterii vii, ci și ingrediente nedigerabile care stimulează creșterea sau activitatea bacteriilor benefice în intestinul gros.

Bacteriile conținute de alimentele fermentate întăresc pereții intestinali, împiedicând pătrunderea conținutului acestora și contaminarea fluxului sanguin. Printre alte beneficii, se știe că acest lucru ajută la prevenirea „sindromului de intestin permeabil”, o afecțiune care afectează mucoasa intestinală și ale cărei simptome includ balonare, crampe și sensibilități alimentare.

Alimentele murate pot ajuta la tratarea acestor afecțiuni

Cercetările arată, de asemenea, că alimentele murate pot ajuta la tratarea alergiilor, a diabetului de tip 2, a hipertensiunii arteriale și chiar a eczemei. Consumul de produse lactate fermentate, în mod special, a fost legat de riscuri mai mici de cancer de vezică urinară. Beneficiile pentru sănătate sunt atât de mari încât produsele din lapte fermentat și iaurtul sunt recomandate și copiilor de până la șase luni.

Cercetările profesorului Tim Spector, epidemiolog la King’s College din Londra (a cărei echipă a creat aplicația pentru smartphone Zoe COVID Symptom Study în martie 2020), au descoperit o relație între dietă și riscul de îmbolnăvire severă de COVID-19. Studiul, coordonat de oameni de știință de la Harvard și care a acoperit aproape 600.000 de participanți, a arătat că riscul de COVID-19 sever, care necesită spitalizare, a fost cu până la 40% mai mic la oamenii care au avut o dietă sănătoasă.

Compușii chimici care se formează în timpul procesului de fermentație au fost și ei legați de schimbări pozitive în sănătatea mintală. Bacteriile din alimentele fermentate au proprietăți de scădere a colesterolului, dar cresc și nivelul de serotonină, care stabilizează starea de spirit, reglează starea de bine și ameliorează anxietatea. Consumul regulat de produse fermentate poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea calității somnului.

Etichetarea murăturilor ca „probiotic natural” poate fi exagerată

Mulți folosesc termenul „probiotice naturale” atunci când se referă la murături. Profesorul Ewa Stachowska, medic biochimist, șefa Departamentului de Nutriție Umană și Metabolomică al Universității de Medicină Pomeranian din Szczecin, a recunoscut că, deși ambele pot avea beneficii similare pentru sănătate, etichetarea murăturilor ca „probiotic natural” ar putea fi exagerată”.

„Există o mare confuzie pe această temă, deoarece aceleași tipuri de bacterii care apar în alimentele fermentate apar și în anumite probiotice”, spune dr. Stachowska. ”Diferența este, și aceasta este o mare diferență, că un probiotic ar trebui să includă tulpina specifică de bacterii care a fost testată în mod special pentru un anumit scop în studiile clinice”, explică ea.

„Desigur, alimentele fermentate sunt cunoscute ca fiind benefice pentru bunăstarea noastră”, a adăugat ea, „dar când vorbim despre probiotice, vorbim despre beneficii observate în medii clinice la persoanele cu afecțiuni specifice, cum ar fi obezitatea, rezistența la insulină sau disfuncție intestinală. Spunem că această tulpină specifică de bacterii, în această cantitate specifică, pe această perioadă specifică de timp, a funcționat în acest mod specific”.

Alimentele fermentate provoca reacții negative asupra sănătății

Potrivit dr. Stachowska, pe lângă bacteriile benefice, alimentele fermentate conțin mai mulți metaboliți bacterieni, cum ar fi unele tipuri de vitamine și acid lactic, dar includ și histamine, care pot provoca reacții negative asupra sănătății persoanelor care suferă de anumite probleme digestive.

Acesta este motivul pentru care unii oameni au adesea simptome de balonare după ce au mâncat varză murată. Ea recomandă să se consume alimente fermentate zilnic, pentru a vedea beneficiile pentru sănătate, și admnistrarea de probiotice atunci când este necesar pentru un plus suplimentar.