Anunţ important cu privire la un priect important adoptat recent de Guvern şi caracaterizat de un ministru din Executiv drept "adevărata bancă de aur a României". Incredibil despre ce este vorba.
Petre Daea, ministrul Agriculturii, a vorbit recent despre proiectul adoptat în şedinţa de astăzi a Guvernului, de înfiinţare, la Buzău, a Băncii de Resurse Genetice Vegetale – pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale.
„România este ţara cu cea mai mare varietate de plante regionale şi tradiţionale din Europa. În anii 1980, a fost o tentativă de a crea o bază de gene pentru legumicultură, floricultură, plante medicinale şi aromatice. Această preocupare nu s-a materializat. De atunci şi până acum, România a pierdut foarte multe dintre varietatea de seminţe pe care o avea, din baza de gene. Pierzându-se aceste resurse genetice, România a devenit, de-a lungul vremii, importatoare de seminţe de legume, de flori, de plante medicinale şi aromatice. Fermierii, cercetătorii, au avut preocupări în acest domeniu, pentru a cultiva, a păstra, rezultatele cercetării ştiinţifice, de a obţine soiuri adaptate la condiţiile climatice din România”, a spus Petre Daea, ministrul Agriculturii, potrivit Dcnews.
Daea a explicat şi motivul pentru care va fi amplasată la Buzău
„Din nefericire, nu am avut unde să le păstrăm şi nu am avut o bază materială pe care să o folosim în acest sens. Iată că astăzi Guvernul României a luat o decizie istorică, să realizeze Banca de gene, la Buzău. De ce la Buzău? Pentru că aici există prima staţiune de cercetare în domeniul legumiculturii. Aceasta va funcţiona ca instituţie publică, unitate de cercetare de sine stătătoare, în subordinea Ministerului Agriculturii, beneficiind de bani de la bugetul statului dar şi din activităţi proprii, pentru cercetare în domeniu şi păstrarea rezultatelor de cercetare în condiţii optime pentru a nu se deprecia. Aici începe munca de cercetare. Acolo avem un cercetător excepţional, pe Costel Vânătoru. Aceasta va fi ca banca de aur a României. E mai bună decât banca de aur a ţării. Vom păstra soiurile, populaţia, seminţele pe care le avem, să le multiplicăm, să le ameliorăm în timp, să le facem mai bune. După actul normativ vom vedea la faţa locului de ce este nevoie şi imediat ne apucăm de treabă acolo”, a explicat ministrul Agriculturii, Petre Daea, pentru DC News.