Cetatea Poenari se bucură de tot mai multe articole dedicate după ce jurnaliștii din Marea Britanie „au descoperit” că obiectivul turistic și istoric din județul Argeș este adevărata casă a lui Vlad Tepeș.

Cetatea Poenari este adevărata casă a lui Vlad Tepeș

Cornel Popescu, managerul Muzeului Județean Argeș, a oferit mai multe explicații pentru cotidianul The Sun.

„Vlad Țepeș a domnit de trei ori. În timpul celei de-a doua domnii, el a construit doar trei monumente – mănăstirile Comana și Snagov și Cetatea Poenari. Castelul Bran nu are nicio legătură cu Vlad. Nu el a construit acel castel – este doar marketing pentru turism. Adevăratul castel al lui Vlad Țepeș este Cetatea Poenari”, a explicat Cornel Popescu, managerul Muzeului Județean Argeș.

Cotidianul a amintit și de această dată despre personajul titular din romanul „Dracula”, scris în anul 1897 de autorul irlandez Bram Stoker.

The Sun susține și că renumitul domnitor din România, personaj foarte important în istoria țării noastre, a condus ca un „tiran” și a fost „sângeros”.

Cetatea Poenari
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Încântătoarea fortăreață medievală a reprezentat de fapt reședința secundară a domnitorului

Încântătoarea fortăreață medievală este situată pe vârful Muntelui Cetățuia. Aceasta a reprezentat, de fapt, reședința secundară a lui Vlad Țepeș, fiind construită ca post de pază contra otomanilor, notează Jurnalul de Argeș.

Cetatea Poenari se află la circa 25 de kilometri de Curtea de Argeș. Aceasta este un monument istoric din secolul al XIV-lea, dar și unul dintre cele mai cunoscute și importante obiective turistice de pe Transfăgărășan, pe drumul spre Barajul Vidraru.

Cetatea Poienari a fost pentru prima dată menționată documentar în anul 1453

Cetatea Poienari a fost pentru prima dată menționată documentar în anul 1453. De-a lungul timpului a purtat și alte nume, precum „Cetatea Argeșului”, „Cetatea lui Negru Vodă” sau „Cetatea lui Țepeș”.

Numele cetății aflate în comuna Arefu se datorează chiar satului Poenari, care este situat la aproximativ 6 km depărtare, pe Valea Argeșului.

Fosta reședință a renumitului domnitor este supusă unor lucrări ample de restaurare

În momentul de față, fosta reședință a renumitului domnitor este supusă unor lucrări ample de restaurare. Acestea durează de mai mulți ani.

Acest proiect de renovare urmează să fie finalizat în viitorul apropiat. Oficialii Consiliului Județean Argeș au oferit mai multe explicații.

Turiștii vor putea vizita din nou, în anul 2025, acest edificiu de mare importanță istorică pentru România.

„Chiar dacă recepția va fi făcută în curând, având în vedere condițiile meteorologice, cel mai probabil cetatea va fi redeschisă publicului în primăvara anului viitor”, au explicat oficialii Consiliului Județean Argeș.

Amintim că Cetatea Poenari este consolidată și restaurată pe baza unui proiect european în valoare de 23,3 milioane lei. Suma suma respectivă, 13,6 milioane lei a fost contribuția beneficiarului, respectiv CJ Argeș.