Rezultatele slabe de la Referendum ascund o lovitură încă și mare pentru președintele PSD: Dragnea a fost trădat de baronii locali, iar acest lucru s-ar putea să-l coste enorm la următoarele alegeri.
Mai multe judeţe controlate de lideri PSD care l-au contestat pe Liviu Dragnea la ultimul CEx au avut o prestaţie modestă, în termeni de prezenţă la vot, la referendumul pentru familie, promovat de preşedintele social-democraţilor.
Surpriza cea mare la referendumul pentru familie vine din zona cu o prezență redusă, iar aici vorbim, dincolo de judeţele dominate de UDMR, de zone precum Vaslui, Bucureşti, Constanţa, Ilfov. Potrivit rezultatelor de la ora 16.00, toate acestea se aflau sub media naţională, care era la momentul respectiv 15,21%.
Tot în categoria judeţelor cu prezenţă slabă, controlate de baroni PSD cu notorietate, pot fi incluse şi cele care sunt deasupra mediei naţionale, dar la o diferenţă insignifiantă: Vrancea, Brăila sau Hunedoara.
La referendumul pentru redefinirea familiei au votat 21,10% dintre alegători, potrivit datelor anunţate, luni, la ora 17,00, de Biroul Electoral Central (BEC) în urma centralizării proceselor verbale din toate secţiile de votare.
Un reprezentant al BEC a declarat că a fost finalizată centralizarea proceselor verbale din toate cele 19.040 secţii organizate la referendum.
Numărul persoanelor înscrise în lista pentru referendumul de revizuire a Constituţiei, organizat în 6 şi 7 octombrie, a fost de 18.279.011.
S-au prezentat la urne 3.857.308 de alegători, reprezentând 21,10% din numărul persoanelor înscrise pe liste.
Voturi valabil exprimate la răspunsul ‘DA’ au fost 3.531.732, reprezentând 91,56% din numărul participanţilor, voturi valabil exprimate la răspunsul ‘NU’ – 249.412, adică 6,47%, iar voturi nule – 76.111, respectiv 1,97%.
Potrivit Legii 3/2000, pentru ca referendumul naţional să fie valabil, este necesară o prezenţă la urne a cel puţin 30% dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente.