Mult discutata ordonanta de urgenta privitoare la reglementarea situatiei creantelor Bancii Nationale a Romaniei si a CEC fata de Banca Dacia Felix a fost tiparita in Monitorul Oficial la sfarsitul saptamanii trecute. Miza preluarii bancii contra sumei de 15 milioane dolari, platibili pe loc, plus a altor 7,5 milioane dolari, pana la sfarsitul anului, ramane in continuare ascunsa.
Mirajul posibilelor recuperari a unor sume care apartin Daciei Felix si care s-ar afla in strainatate nu este nou. Ordonanta de Guvern publicata acum prevede, la randul ei, ca un procent de 25 la suta din sumele recuperate de la extern sa fie platite creditorilor BNR si CEC. Peste 90 la suta din creantele nerecuperate ale bancii sunt reprezentate de bani a caror urma s-a pierdut pe circuite financiare externe. In vreme ce gruparea lui Sever Muresan sustine ca aceste sume se regasesc in cadrul obligatiunilor valorand 160 de milioane de dolari, emise de societatea luxemburgheza Partipool si care au scadenta in 2004, conducerile succesive ale BDF din ultimii ani au insistat sa gaseasca acesti bani, crezand cu strasnicie ca ei ar fi bine ascunsi. Cabinetul de avocatura din Geneva al lui Charles Poncet, angajat de banca in urma cu cinci ani, a reusit sa obtina condamnarea lui Muresan in Elvetia, in prima instanta de judecata, dar nu a readus Daciei Felix nici macar un cent.
Dupa ce Dacia Felix a fost preluata de catre asa-zisul „grup Robinson”, cel in favoarea caruia Guvernul a emis ordonanta de urgenta, monitorizarea activitatii de recuperare a acestor sume a fost aparent preluata pe cont propriu de Liviu Mandler si de Fredy Robinson. Acestia au angajat, pe cheltuiala bancii, o casa de avocati israelieni – Etgar Gera & Platt, al carei rol este acela de a asigura interfata cu avocatii elvetieni. Jeshayah Etgar, fara sa aiba un mandat din partea cabinetului de avocati din ZALrich, Sears Wiederkehr Hugelshofer, care se ocupa de posibilitatea unor recuperari de la societatile elvetiene Diskont und Effekten si SITA Investment AG in favoarea BDF, si fara ca acestia sa cunoasca acest lucru, a semnat in numele lor un contract de asistenta, consultanta si reprezentare juridica cu BDF la sfarsitul anului trecut.
Onorariile se plimba intre Elvetia si Israel
Cabinetul elvetian, al carui reprezentant s-a pretins a fi Jeshayah Etgar, a emis deja Daciei Felix pentru serviciile prestate doua facturi, pentru care a fost platit cu sumele de 68.683,95 franci elvetieni, respectiv 39.483,20 franci elvetieni. Partea cea mai interesanta insa numai acum incepe, deoarece din acesti bani cabinetul de avocatura din Elvetia l-a platit la Tel Aviv pe avocatul israelian cu suma de 61.000 franci din prima factura, respectiv 31.000 franci din cea de a doua facura, ceea ce inseamna ca circa 80-90 la suta din onorariul platit de BDF in Elvetia a fost refacturat si transferat in Israel. Dezlegarea misterului acestor miscari de fonduri nu este chiar atat de complicata. Versiunea cabinetului elvetian de avocatura este ca, de fapt, Jeshayah Etgar este un avocat din Israel, care lucreaza independent pentru BDF si al carui rol este acela de a transmite instructiuni si documente in numele bancii din Romania. Perceptia firmei de avocatura elvetiene Sears Wiederkehr Hugelshofer este ca Jeshayah Etgar reprezinta BDF, iar perceptia dinspre BDF este ca Jeshayah Etgar reprezinta firma elvetiana de avocati. Aceasta neintelegere a fost pastrata cu un scop voit. In primul rand, toate informatiile cu privire la procedurile privitoare la recuperarea unor sume din Elvetia nu mai ajung la Dacia Felix, ci se opresc la avocatul israelian, ceea ce indica interesul grupului Robinson de a controla aceasta activitate pentru folosul sau. In al doilea rand, se mai scot si pe aceasta cale niste sume substantiale din BDF, care iau drumul Israelului.
Intregul montaj este interesant si prin prisma faptului ca in Ordonanta de urgenta nu se prevad nici un fel de mijloace prin care BNR si CEC pot controla realitatea cu privire la cuantumul sumelor ce ar fi recuperate din strainatate.
O alta ciudatenie legata de ramificatiile elvetiene ale afacerii Dacia Felix este angajarea de catre BDF in aceasta actiune a lui Ion Ilie Mania, care prin intermediul grupului sau de firme are credite nerambursate de circa 20 milioane dolari, operatiune care face obiectul unui dosar penal aflat pe rolul Judecatoriei Timisoara, in care Mania este acuzat de inselaciune, fals si uz de fals. Aceasta nu i-a impiedicat pe actualii administratori ai bancii sa incheie un contract de colaborare cu acesta, avind ca obiect recuperarea unor debite. Intr-o scrisoare semnata de Fredy Robinson se stipuleaza ca Mania urmeaza sa primeasca 5% din recuperari plus o suma pentru cheltuieli de 50.000 dolari pe an. Ca atare, BNR si CEC vor primi cei 25% din recuperari conform Ordonantei, dar numai dupa ce Mania isi va incasa comisionul de 5%.
Este cel putin curios ca o persoana care este judecata pentru fraudarea bancii este folosita pentru recuperarea unor sume din strainatate. Nu este, cu siguranta, nici prima si probabil nici ultima din ciudateniile legate de afacerea Dacia Felix.
Adevarata miza a BDF
31 mai 2001, 12:00
Ultima modificare în 31 mai 2001, 15:00
Mult discutata ordonanta de urgenta privitoare la reglementarea situatiei creantelor Bancii Nationale a Romaniei si a CEC fata de Banca Dacia Felix a fost tiparita in Monitorul Oficial la sfarsitul saptamanii trecute. Miza preluarii bancii contra sumei de 15 milioane dolari, platibili pe loc, plus a altor 7,5 milioane dolari, pana la sfarsitul anului, ramane in continuare ascunsa.Mirajul posibilelor recuperari a unor sume care apartin Daciei Felix si care s-ar afla in strainatate nu este nou. Or
Etichete: arhiva,
Dacia Felix,
felix,
Jeshayah Etgar
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Banc Post vinde certificate de trezorerie cu dobanda, denominate in valuta
- Canadienii, americanii si germanii ajuta Timisoara
- Sarbu de la Munca egal Sarbu de la Agricultura
- Greii publicitatii s-au strans la AdOr
- Cresterea exporturilor incarca nota de plata
- Britanicii schimba caruciorul cu Internetul
- Certificarea ECOPROFIT
- Bancile si-au facut „sedii” pe web
- In Romania, lapte si oua mai putine
- Ziaristii nu-i lasa pe „tractoristii” de publicitari sa ia premii