Adevărata persoană din spatele Recorder. Nimeni nu se aștepta la asta. Cu ce s-a ocupat înainte de a intra pe piața media
Publicația online Recorder a devenit cunoscută pentru investigațiile sale video, iar redacția se laudă cu faptul că este transparentă. De asemenea, aceasta publică periodic rapoarte despre veniturile Asociației Recorder Community, scrie newsweek.ro.
Potrivit sursei anterior citate, jurnaliștii de la această publicație nu spun clar cine este, de fapt, persoana care conduce acest proiect. Pe site-ul publicației, la secțiunea „Despre noi”, apare că Recorder este deținută de o firmă numită Harfa Online Publishing SRL, firma care se ocupă de întreaga afacere și care a fost înființată în 2017.
Compania producătorului de filme Dragoș Vîlcu deținea aproape jumătate din acțiunile Harfa Online Publishing SRL
Documente care apar în Monitorul Oficial, la data de 20 iunie 2017, prezentate de sursa anterior citată, arată că 49,5% din acțiunile firmei erau deținute de Dragoș Vîlcu Management SRL, iar aceasta era deținută de producătorul de filme Dragoș Vîlcu și de tatăl lui Gheorghe Vîlcu. Acesta din urmă a fost ambasador al României, iar acum este pensionar.
Monitorul Oficial mai arată că restul acțiunilor erau deținute de Răzvan Ionescu – publisher, Mihai Gabriel Voinea, Cristian Sorin Delcea și Iulian Andrei Crăciun, toți trei fiind jurnaliști.
La scurt timp după ce firma Harfa Online Publishing a fost înființată, compania lui Dragoș Vîlcu și a tatălui său decid să se retragă din acționariat, iar pachetul pe care îl aveau a fost vândut celorlalți acționari.
Chiar dacă și-au retras compania, cei doi au continuat să fie activi în acest domeniu. Aceștia s-au axat pe grupul de jurnaliști care dețineau companii nereușite și care aveau și profituri modeste, la fel ca și cifra de afaceri.
Această metodă nu este nouă pe piața media. Ea a fost patentată de Sorin Ovidiu Vântu, fostul șef al trustului Realitatea-Cațavencu. Amintim că acesta și-a vândut de mai multe ori afacerile către diverși angajați.
Achiziția la care nu se aștepta nimeni
Sursa anterior citată spune că Dragoș Vîlcu a cumpărat compania Media Bit Software SRL, cea care deține site-ul Hotnews.ro. Totuși, deși el personal le-a spus de faptul că le va fi patron, acesta a decis să trimită alți reporteri interesanți de tranzacție pentru a vorbi cu Răzvan Ionescu.
Compania preluată de către Dragoș Vîlcu era deținută de Ioan Mărgărit (36,98%), Manuela Preoteasa (31,48%), Andrei Woinarowski (17,99%), Răzvan Cornețeanu (9,04%) și Tereze Sălișteanu.
De asemena, sursa anterior citată mai spune că și Cristian Sima, cunoscut și sub numele de „brokerul fugar” a deținut și el un pachet de acțiuni la Hotnews.
Cine este, de fapt, tatăl lui Dragoș Vîlcu
Se pare că personajul principal al începuturilor Recorder și al preluării Hotnews este tatăl lui Dragoș Vîlcu, așa cum scrie sursa anterior citată, care adaugă că acesta a „fost diplomat ceaușist, rămas în sistem și după ‘89”.
În perioada comunistă, tot personalul din Ministerul Afacerilor Interne avea legătură cu Serviciile Secrete, însă Gheorghe Vîlcu a primit, în 2010, o decizie care spunea că el nu a colaborat cu Consiliul Național Pentru Studierea Arhivelor Securității.
Tatăl lui Dragoș Vîlcu a fost ” urmărit cu numele conspirativ Viorel pentru ”manifestări negative la adresa politicii interne și Externe a României, precum și la activitatea desfășurată de unele personalități din conducerea de partid și de stat”, dar asta înainte de a pleca ca ambasador în Jakarta.
„Dar CNSAS a mai acordat de-a lungul timpului decizii controversate de necolaborare unor personaje despre care s-a dovedit mai târziu că au colaborat cu Securitatea, precum Dan Voiculescu, Traian Băsescu sau Mugur Isărescu. În general, este vorba de foști colaboratori ai DIE (Direcția de Informații Externe), ale căror dosare au fost ținute la sertar de succesorul SIE (Serviciul de Informații Externe).
Deși a lucrat în diplomație pentru aproape patru decenii, CV-ul lui Gheorghe Vîlcu nu poate fi găsit nicăieri, nici măcar pe site-ul MAE. Conform propriei pagini de socializare, el a absolvit Politehnica în 1971, urmând și studii de Relații Internaționale în cadrul Academiei de Studii Economice (ASE). Cinci ani mai târziu, a fost angajat în MAE, unde a lucrat până în 2013.
Ca o coincidență, tatăl partenerului său de astăzi Răzvan Ionescu a lucrat și el tot în MAE, în calitate de contabil. Unul dintre prietenii virtuali ai lui Vîlcu senior este și generalul Silviu Predoiu, fostul șef operativ al SIE, intrat și el în slujba regimului comunist, sub acoperire diplomatică, înainte de 1989.
Dragoș Vîlcu Management SRL deține pachete majoritare de acțiuni la mai multe firme
Gheorghe Vîlcu s-a retras din această firmă anul trecut, iar participația pe care o avea i-a vândut-o fiului lui. În continuare, compania acestuia are pachete majoritate de acțiuni la diverse firme, una dintre ele fiind Multi Media Est SRL, care a cumpărat Hotnews.
De asemenea, a avut acțiuni la Andreea Raicu Network SRL, însă recent vedeta a decis să-și vândă părțile companiei acestuia. Astfel, firma a primit un nou nume – DG Digital Direct SRL. Cei doi se judecă pentru o datorie de peste 600.000 de lei.
You Trust Publishing Group SA este o altă companie deținută de acesta – Dragoș Vîlcu are o participație de 95%, iar restul este deținut de Răzvan Ionescu. Compania, care a fost înființată în 2018, a început să aibă activitate de abia la finalul lui 2021.
Această firmă a cumpărat, în martie 2022, un pachet de 48% din acțiunile companiei Universal Impex Company Est SRL. Până la acel moment, aceasta a fost deținută de „Sorin Enache, fost director executiv al televiziunii Realitatea TV sub patronatul lui Vântu”.
„După aceată tranzacție, administrarea afacerii revine firmei ZYX Publishing Group SRL, controlată de Vîlcu junior și al cărei reprezentant este același Răzvan Ionescu. Conform Biroului Român de Auditare a Tirajelor (BRAT), această firmă este publisherul unor site-uri precum b365.ro, lovedeco.ro, smartliving.ro, totuldespremame.ro.
Legătura dintre Dragoș Vîlcu și Răzvan Ionescu este cimentată de faptul că acesta din urmă și-a pus la bătaie o firmă înființată în urmă cu 20 de ani, IQ Media Consulting SRL, având ca obiect de activitate agenții de publicitate, pentru a preluat administrarea și reprezentarea mai multor companii ale fiului de ambasador comunist”, arată sursa Newsweek.