La fix o lună după ce a atins ultimul său maxim din toate timpurile, Bitcoin a atins din nou noi culmi, urcând la o valoare de peste 63.000 de dolari, pentru prima dată în istoria sa.
Ethereum, a doua cea mai valoroasă criptomonedă din lume, a înregistrat, de asemenea, noi recorduri marți, în timp ce alte câteva au înregistrat creșteri similare de preț.
Câștigurile au împins piața globală a criptomonedelor la peste 2 trilioane de dolari, mai valoroase decât Facebook și Tesla la un loc. Iar unii analiști anticipează că aceste creșteri sunt departe de a fi terminate, potrivit The Independent.
Dar, cu platforme de plăți populare, cum ar fi PayPal și Visa, care integrează plăți criptografice, precum și inovații tehnice majore în propria rețea a Bitcoin, prețul este doar un capitol al unei narațiuni mult mai largi, care implică întreruperea întregii industrii financiare.
După o prăbușire inițială a prețurilor, Bitcoin a crescut de la sub 5.000 dolari la peste maximul său istoric anterior de 20.000 dolari, în decembrie. De atunci, a atins un nivel de peste 61.500 de dolari, conform indicelui prețurilor CoinMarketCap, iar în prezent se tranzacționează la aproximativ 61.000 de dolari.
Unii au atribuit aceste creșteri masive incertitudinii economice mari provocate de blocările internaționale și închiderea unor sectoare ale economiei.
Bitcoinul este un aur mai bun decât aurul
Stocurile finite de Bitcoin (vor exista doar 21 de milioane) i-a atras tot mai mult pe investitori, ca o formă de „aur digital”, care funcționează ca un activ sigur în perioadele de frământări.
În același timp, guvernele din întreaga lume au emis pachete de stimulare și alte măsuri menite să pompeze bani în economie, pentru a salva locuri de muncă și afaceri. Asta i-a făcut pe unii analiști de piață să avertizeze că astfel de tactici inflaționiste vor face ca monedele tradiționale să își piardă valoarea față de multe mărfuri limitate, cum ar fi Bitcoin. „Cu monedele puternic devalorizate, investitorii își pierd încrederea în economii și realizează că Bitcoinul este un aur mai bun decât aurul”, a declarat Stephen Kelso, șeful piețelor de capital de la ITI Capital.
”Ca activ digital, Bitcoin este profitabil și mai ușor de accesat decât aurul într-un seif. În plus, criptomoneda permite accesul direct proprietarilor săi fără a se baza pe intermediari precum administratorii de active din diferite jurisdicții”.
Un astfel de sentiment ar putea continua să împingă în sus prețul Bitcoin în lunile următoare, ceea ce va face ca Ethereum și alte criptomonede să-și reflecte norocul grație mișcărilor pieței.