Mai întâi erau altcoins, apoi au devenit ICO (care era un alt nume pentru altcoins), în 2020 ajunsese DeFi (un alt nume pentru altcoins).
NFT-urile (Token-uri nefungibile) pot fi deja declarate cea mai populară tendință criptografică din 2021. Dar, spre deosebire de modele anterioare, NFT-urile nu sunt doar altcoins renumite. Ele au un mod de utilizare unic și s-ar putea să rămână aici mai mult timp.
Ce sunt NFT-urile?
Unul dintre motivele creșterii rapide a popularității NFT-urilor este că s-a înșeles foarte ușor despre ce este vorba. Imaginați-vă o colecție de cartonașe de baseball sau de tablouri, stocate doar sub formă de jetoane, pe un blockchain. Asstea sunt în esență NFT-urile: colecții digitale păstrate pe un registru descentralizat.
Cuvântul NFT e prescurtarea de la „Non-Fungible Token”. Jetoanele tipice de criptomonedă, precum miile de altcoins lansate pe rețeaua Ethereum, sunt toate fungibile. Asta înseamnă pur și simplu că 1 jeton XYZ din portofel valorează exact la fel ca 1 XYZ din portofelul altcuiva. La fel ca în cazlul monedelor tradiționale precum dolarul: 1 USD în contul dvs. bancar are aceeași valoare ca 1 USD în buzunarul cuiva.
Cuvântul „nefungibil” înseamnă că toate NFT-urile sunt unice și fiecare dintre ele are o valoare individuală diferită. Pur și simplu, NFT-urile sunt colecționabile, ca și cartonașele tradiționale de baseball. Un cartonaș de baseball poate fi lipsit de valoare, dar un altul, foarte rar, poate valora milioane.
Istoria NFT-urilor
NFT-urile nu sunt o noutate. Primul proiect NFT numit CryptoPunks a fost lansat în 2017. NFT-urile nu au fost considerate însă o oportunitate de afaceri, ci o noutate stupidă care avea ca scop să facă criptomoneda mai puțin mai popular.
Primul proiect NFT care a câștigat o recunoaștere mai largă a fost CryptoKitties. CryptoKitties nu erau chiar atât de diferiți de CryptoPunks – singura diferență era că, în loc să colecteze „punk-uri” de artă pixel, utilizatorii colectau animale de companie digitale.
Revoluția NFT
Situația s-a schimbat în 2020, odată cu apariția soluțiilor DeFi (finanțare descentralizată). Dezvoltatorii DeFi au reinventat jetoanele nefungibile și, în curând, au început să găsească noi aplicații pentru ceea ce odinioară era considerat o simplă noutate.
Proiectele NFT de astăzi sunt mult mai avansate decât CryptoPunks și CryptoKitties originale. Datorită tehnologiei de contracte inteligente, aproape orice poate fi simbolizat și stocat pe blockchain, iar NFT-urile acum pot fi foarte complexe.
Viitorul NFT-urilor
Momentul revoluționar din istoria NFT-urilor a avut loc când fondatorul Twitter, Jack Dorsey, și-a vândut primul ”tweet” sub formă de NFT, pentru 2,9 milioane de dolari Dintr-o dată, toată lumea și-a dat seama că există bani de făcut cu jetoane nefungibile, iar celebrități precum Lindsay Lohan și Paris Hilton au început să vândă sub formă de NFT-uri.
Multe companii de renume își lansează acum proiectele NFT autorizate. Cele mai bune două exemple sunt NBA Top Shot și Sorare, care permit oamenilor să tranzacționeze cartonașe virtuale de baseball și respectiv fotbal.
În prezent, multe companii lucrează la utilizarea NFT-urilor pentru a crea jocuri video bazate pe blockchain, ceea ce ar putea face jetoanele nefungibile și mai populare. Spre deosebire de nebunia ICO din 2018, fenomenul NFT este construit pe fundamentele tehnologice unice.