O platformă inovatoare care anunţă utilizatorii când se vor strica autovehiculele pe care le conduc a fost dezvoltată recent de unul dintre principalii importatori şi distribuitori de piese auto din România, AD Auto Total, şi liderul mondial în domeniul prognozei şi diagnozei aeronautice, Garrett Advancing Motion.
Platforma, botezată Predyct, va fi disponibilă la nivel naţional prin reţeaua AD Auto Total începând de la finalul anului 2019 şi se adresează preponderent flotelor auto (transportatori de persoane sau mărfuri, societăţi de leasing operaţional sau furnizori de servicii rent-a-car).
„Analizând comparativ pragurile nominale cu indicatori sintetici, analiza predictivă oferă corelaţii semnificative, care ar fi dificil de descoperit de către om, semnalizând abaterile în afara parametrilor normali. O anomalie ce poate părea nesemnificativă când este observată la un singur vehicul devine un real semnal de alarmă când este agregată cu date provenind de la mii de alte automobile cu aceeaşi problemă. Următorul pas este înţelegerea contextului şi identificarea repetabilităţii modelului, cu ajutorul algoritmilor.
Predyct va estima în cât timp componenta sau subsistemul se vor degrada în aşa măsură încât să împiedice funcţionarea corectă a maşinii şi, mai mult decât atât, vor afecta şi componentele sau subsistemele adiacente componentei defecte. Estimăm că Predyct va reduce indisponibilitatea maşinilor monitorizate cu până la 50% şi le va creşte longevitatea cu până la 40%”, explică Cătălin Popescu, reprezentant Garrett Advancing Motion.
Odată cu implementarea Predyct, cele două companii dezvoltatoare vor oferi, alături de diagnoză, o funcţie unică în Europa, respectiv prognoza de defecte asistată de inteligenţa artificială. Concret, identificarea problemelor vehiculului auto înainte ca acestea să apară.
„La AD Auto Total avem o imagine clară a viitorului. Pentru asta e nevoie de inovaţie în cercetare, capacitate de analiză şi privire de ansamblu, pe care le exersăm constant. Am investit 300.000 de euro în dezvoltarea platformei şi, astăzi, suntem în măsură să oferim companiilor din toată România un instrument valoros. Platforma Predyct va asigura trimiterea către client a unui raport zilnic cu vehiculele din flotă. Sistemul va înştiinţa managerul de flotă asupra potenţialelor defecte grave ce pot duce la imobilizarea anumitor vehicule, va evalua situaţia din punct de vedere tehnic şi va facilita programarea în service. Va estima, de asemenea, costurile de reparaţii şi downtime, le va reduce cu până la 20%, şi va oferi rapoarte statistice pe perioade predefinite”, afirmă Bogdan Dimitriu, AD Auto Total.
AD Auto Total a lansat, în anul 2016, sistemul Telematrix (TMX), prin care oferea companiilor româneşti răspunsuri la problemele de gestionare a flotelor auto. Prin intermediul platformei sale de management al flotelor, AD Auto Total administrează peste 30.000 autoturisme şi autoutilitare aparţinând unor instituţii de stat sau private. Bazat pe tehnologie de ultimă oră, Telematrix include funcţii de monitorizare GPS, posibilitatea de diagnoză la distanţă în timp real, a stării tehnice a autovehiculului, oferă analiza stilului de condus şi asociere rută – şofer.
Portofoliul Garrett Advancing Motion (fostă Honeywell Transportation Systems) include monitorizarea a 85% dintre sistemele Boeing 777, înregistrând performanţe notabile: 80% reducere a erorilor de diagnosticare, reducerea timpului de reparaţii la jumătate şi 1,2 milioane de dolari economii la costurile de mentenanţă pentru fiecare aeronavă. Lider mondial, recunoscut pentru tehnologiile diferenţiatoare, Garrett Advancing Motion deserveşte clienţi din întreaga lume, de peste 65 de ani, cu soluţii pentru transportul personal, vehicule comerciale, servicii post-vânzare şi îmbunătăţire a performanţei. Portofoliul companiei include: soluţii software de turbocompresie, alimentare electrică şi software auto.
AD Auto Total este o companie cu capital 100% românesc. Compania este unul dintre principalii importatori şi distribuitori de piese auto din România, cu vânzări de peste 300 de milioane de euro, la nivelul anului 2019.