Cei care au ieșit în stradă la Revoluția din 1989 sunt adevărații eroi cărora le datorăm ușile larg deschise ale Europei și ale lumii întregi.

Mulți români și-au pierdut viața înainte de ’89 încercând să treacă fraudulos granița. Numai în condiții stricte puteau să plece în străinătate. Nimeni nu avea voie să dețină pașaport permanent și orice legătură cu cei din afară era strict verificată, scrie stirileprotv.ro.

Cei care primeau totuși acceptul de a pleca trebuiau să returneze apoi toate actele în 48 de ore de la întoarcere.

Cum au început să plece românii după Revoluție

După evenimentele din ’89, trecerea s-a făcut mai ușor, cel puțin teoretic, iar românii au prins în scurt timp gustul călătoriilor de afaceri. Printre primele țări s-au numărat Bulgaria, Turcia, Iugoslavia sau Ungaria.

Problema era că dacă noi vroiam, occidentul ne ținea încă politicos la distanță pentru că nu prezentam încă încredere.

Ce a insemnat intrarea în Uniunea Europeană

Din 2002, Uniunea Europeană a început treptat să-și deschidă porțile, însă nu toate țările ne primeau încă în vizită. În Anglia spre exemplu ne trebuiau încă vize și nu aveam voie să stăm mai mult de trei luni.

Începând cu 2007 însă, când am intrat în Uniunea Europeană, românii au părăsit țara în valuri și milioane de persoane au plecat definitiv. În prezent, aproximativ un sfert dintre români pleacă în vacanță în străinătate și aproape 5 milioane trăiesc în prezent diaspora.

La 30 de ani de la Revoluție, românii se bucură din plin de libera circulație în Uniunea Europeană și chiar dacă ne trebuie încă vize pentru state din afara UE, nu putem să nu observăm o diferență uriașă față de situația din comunism.