Democrația europeană a avut mai multe reușite săptămâna trecută. Una din ele a fost învestirea lui Donald Tusk ca premier al Poloniei. Cealaltă a fost acordul privind negocierile pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.
Aceasta a fost însă umbrită de opoziția Ungariei în ceea ce privește acordarea unui ajutor în valoare de 50 de miliarde de euro către această țară, aflată în război cu Rusia de aproape doi ani.
Potrivit Financial Times, UE trebuie să găsească o soluție pentru „problema Orban”, dacă vrea să asigure asistența financiară pentru Ucraina în 2024 și să rămână un actor geopolitic eficient.
Liderii Uniunii Europene ar trebui să înceapă prin a clarifica faptul că motivarea principală a lui Orban este de natură financiară. El depinde în mare măsură de fondurile Uniunii Europene care continuă să fie alocate Ungariei, susținând economia națională și consolidându-i baza electorală. După 2021, Ungariei i-au fost suspendate miliarde de euro din cauza problemelor legate de statul de drept.
Săptămâna trecută, Orbán încerca să utilizeze retorica sa privind Ucraina ca o manevră pentru deblocarea fondurilor înghețate. În același timp, el conștientizează că viitoarea aderare a Ucrainei va reduce porțiunea financiară disponibilă pentru Ungaria și celelalte state membre din Europa Centrală.
Viktor Orban ar intenționa să preia controlul asupra UE
Premierul maghiar nicio dorință de a „părăsi UE”, așa cum a declarat chiar el într-un interviu. În schimb, intenționează să „preia controlul asupra sa”, alături de aliați care împărtășesc aceeași mentalitate.
Totuși, ceea ce a fost remarcabil săptămâna trecută este clar faptul că Orban este departe de a-și atinge acest obiectiv, în special după schimbarea direcției adoptate de Polonia și în ciuda avansului populiștilor în alte țări.
De fapt, în ceea ce privește Ucraina, el a fost complet izolat. Confruntat cu opoziția a 26 de lideri, chiar Orban părea să se considere prea slab pentru a-și susține amenințarea cu un veto dublu, părăsind sala și permițând celorlalți membri ai UE să voteze pentru începerea negocierilor cu Kievul.
Cu toate acestea, Orban și-a demonstrat abilitatea de a complica lucrurile. Prin urmare, capitalele Uniunii Europene ar trebui să sporească presiunea prin măsuri menite să stăvilească comportamentul nedorit, precum și al altora care ar putea să îl imite. Acum, când Budapesta nu mai poate conta pe sprijinul Varșoviei, Uniunea Europeană ar trebui să sublinieze că activarea Articolului 7 și suspendarea dreptului de vot al Ungariei sunt din nou posibile. Asta chiar dacă unele state sunt reticente să recurgă la această „opțiune nucleară”.
Uniunea Europeană ezită să înghețe fondurile Ungariei
După eforturile depuse pentru crearea unui mecanism mai eficient de înghețare a fondurilor în cazul în care un stat încalcă principiile democrației și ale statului de drept, liderii Uniunii Europene ar trebui să fie hotărâți să îl pună în practică. Viktor Orban a demonstrat deja cum astfel de ezitări pot fi distorsionate și transformate în instrumente împotriva voinței Uniunii.
Chiar dacă, săptămâna trecută, Uniunea Europeană a eliberat fonduri de 10 miliarde de euro pentru Ungaria, afirmând că Budapesta a îndeplinit condițiile, nu ar trebui să existe negocieri „murdare” pentru deblocarea unor fonduri suplimentare fără justificare temeinică. Nici măcar în beneficiul Ucrainei. Abordarea astfel de situații echivalează cu neutralizarea celui mai credibil instrument de aplicare a legii de care dispune Uniunea Europeană.
Blocul comunitar trebuie să găsească o altă cale de a asigura finanțarea Ucrainei
Pentru a asigura finanțarea Ucrainei, Uniunea Europeană trebuie pur și simplu să găsească o altă cale – prin intermediul unui acord interguvernamental între celelalte 26 de state membre. Această abordare va fi mai complexă, dar va asigura, în momentul de față, continuitatea fluxului de fonduri.
Soluții similare ar putea fi posibile și în ceea ce privește alte măsuri, cu excepția extinderii, deoarece, așa cum a subliniat și Orban, necesitatea unanimității la fiecare etapă oferă Ungariei multiple oportunități viitoare de a bloca aderarea Ucrainei.