Sancțiuni Rusia. Cele mai recente sancțiuni împotriva Rusiei nu vor fi suficiente. Pe măsură ce invazia Ucrainei a trecut de doi ani, deși nicio companie occidentală nu s-a mai întors în Rusia, există îngrijorări tot mai mari că unele dintre sancțiunile economice anunțate recent împotriva Moscovei ar putea fi insuficiente.
Sancțiuni Rusia. În condițiile în care Kremlinul găsește modalități creative de a evita sancțiunile, performanțele economiei ruse i-au determinat pe unii experți să declare, în mod complet greșit, că toate sancțiunile economice sunt ineficiente și inutile.
Potrivit unei analize publicate de Fortune, lucrurile nu stau chiar așa. În plus experții citați de publicație spun care ar trebui să fie pașii următori.
Unele sancțiuni au deja un impact devastator asupra productivității ruse, determinându-l pe Putin să canibalizeze economia rusă pentru a-și alimenta mașinăria de război.
Sancțiuni Rusia. Noile sancțiuni nu-și vor atinge ținta
Sancțiuni Rusia. Cu toate acestea, noile sancțiuni nu-și vor atinge ținta. De exemplu, sancțiunile impuse de Regatul Unit asupra temnicerilor ruși din închisorile din Siberia nu vor conta foarte mult pentru lansatoarele de rachete sau pentru cuferele de război ale lui Putin.
De asemenea, sechestrarea iahturilor oligarhilor puși pe lista sancționaților nu afectează distrugătoarele rusești.
Iată cei trei pași esențiali pe care decidenții politici occidentali ar trebui să-i ia pentru a întări sancțiunile economice împotriva Rusiei. Și de ce aceste măsuri nu se vor întoarce împotriva Occidentului din punct de vedere economic.
Impunerea de noi sancțiuni asupra exporturilor rusești de metale și mărfuri
Unele guverne occidentale au fost reticente în a impune sancțiuni mai dure asupra exporturilor rusești de mărfuri, de teamă să nu crească presiunile inflaționiste sau să declanșeze crize de aprovizionare, deși exporturile de mărfuri brute echivalează cu 80% din bugetul federal al Rusiei.
În mod inexplicabil, sectoare întregi de export ale Rusiei rămân neatinse de sancțiuni, inclusiv industria metalelor (al doilea cel mai mare export al Rusiei după energie) și a cherestelei.
Dovezile sugerează clar că temerile conform cărora sancțiunile asupra metalelor rusești vor destabiliza economia globală sunt nefondate.
Oferta rusă de metale este relativ nesemnificativă pentru piețele globale, dar veniturile din metale sunt extrem de importante pentru finanțarea mașinăriei de război a lui Putin.
Înăsprirea aplicării sancțiunilor existente și combaterea evaziunii
Aplicarea sancțiunilor a fost, în cel mai bun caz, lentă, dacă nu chiar de-a dreptul prost gândită.
De exemplu, plafonările la prețul petrolului rusesc, impuse de G7, au funcționat bine în cea mai mare parte a primului an, reducând profiturile petroliere ale Rusiei cu sute de milioane, în timp ce prețul petrolului la nivel mondial a scăzut cu 30%.
Pe măsură ce Putin a dezvoltat o flotă de nave pentru a se sustrage plafonării prețului, cel puțin jumătate din toate transporturile de petrol rusești au eludat plafonarea prețului.
Confiscarea celor 300 de miliarde de dolari din rezervele valutare ale Rusiei
Când oficialii Departamentului Trezoreriei au fost întrebați de ce nu sunt confiscate rezervele valutare de 300 de miliarde de dolari ale Rusiei, scuza invocată cel mai des a fost că o astfel de măsură ar fi contrară dreptului internațional.
Cu toate acestea, după ce profesorul Laurence Tribe a publicat un tratat juridic privind motivul pentru care Dreptul internațional autorizează SUA să sechestreze aceste bunuri, următoarea scuză a fost că o astfel de confiscare ar submina statutul monedei de rezervă al dolarului.
Ucraina are nevoie disperată de aceste fonduri: unele estimări arată că, probabil, costurile reconstrucției țării vor depăși peste 500 de miliarde de dolari.