Miscarea N.G. s-a constituit ca fenomen in cativa ani. "Membrii galeriei au vazut ca ne ocupam de echipa, ca scoatem bani din propriul buzunar si, in timp, am castigat respectul suporterilor. Nu noi suntem conducatorii efectivi ai galeriei, ci ne ocupam de partea creativa", spune unul dintre fondatorii N.G. Adevarati suporteri, ei isi insotesc si isi sustin echipa favorita indiferent de locul in care se desfasoara partida. Deplasarile nu sunt niciodata lipsite de riscuri. Exista posibilitatea de
Miscarea N.G. s-a constituit ca fenomen in cativa ani. „Membrii galeriei au vazut ca ne ocupam de echipa, ca scoatem bani din propriul buzunar si, in timp, am castigat respectul suporterilor. Nu noi suntem conducatorii efectivi ai galeriei, ci ne ocupam de partea creativa”, spune unul dintre fondatorii N.G. Adevarati suporteri, ei isi insotesc si isi sustin echipa favorita indiferent de locul in care se desfasoara partida. Deplasarile nu sunt niciodata lipsite de riscuri. Exista posibilitatea de a lua bataie atat de la sustinatorii echipei adverse, cat si de la politistii nepregatiti si excesiv de zelosi. Mihnea Ionescu are 26 de ani si este profesor de geografie la un liceu din Bucuresti. Este unul dintre cei zece fondatori ai miscarii Nuova Guardia. Din 1988 a inceput sa mearga in mod regulat la meciurile jucate de Dinamo in deplasare, nefiind scutit de evenimente neplacute.
„Intr-o editie de campionat ajungem sa vedem circa 15 meciuri ale lui Dinamo, din 17. De-a lungul timpului, am fost batut de stelisti, de jandarmi la un meci impotriva Rapidului, si de suporteri craioveni”, spune Mihnea Ionescu.
Probleme majore apar vizavi de relatiile galeriei cu Politia. „Politistii ii privesc intotdeauna pe membrii galeriilor ca pe niste potentiali infractori. Au existat mereu violente gratuite din partea acestora. Chiar la ultimul meci Dinamo-Steaua din Cupa, un jandarm redus mintal a luat o torta aprinsa de pe pista de atletism si a aruncat-o in tribuna, in mijlocul unei multimi de oameni. Putea avea loc un accident foarte grav sau sa ia foc tribuna, cum s-a intamplat in Ghencea. Gestul a fost filmat si avem o caseta video cu acel individ iresponsabil”, declara Ionut Alexandru, student la Drept si conducator al Nuova Guardia.
Microbistii sunt nemultumiti de faptul ca activitatea galeriilor nu este reglementata. Nu s-a stabilit ce obiecte au voie suporterii sa aduca in tribune pentru a-si sustine favoritii. Acest lucru a ramas la latitudinea politistilor, care nu permit spectatorilor sa intre pe teren nici macar cu sticle de plastic de jumatate de litru.
„Scopul nostru este sa cream adevarate spectacole pe stadion, asa cum se intampla in campionatele puternice. Incercam sa imitam miscarile „ultras” din Italia. Pentru a reusi acest lucru, trebuie sa actionam intr-un fel de semiilegalitate. Fiecare meci important este pregatit temeinic. Avem meciuri de cinci stele (cu Steaua si Rapid), pentru care muncim aproape doua saptamani”, declara Razvan Albu, un alt conducator al Nuova Guardia si student la ASE. Pregatirea unui meci de catre galerie se realizeaza pe mai multe planuri.
Se inventeaza sloganurile care sunt strigate galeriilor rivale, se confectioneaza bannere si steaguri, se concep adevarate coregrafii. Glazura de pe tort o reprezinta aruncarea de confeti, fumigenele si tortele. Acestea sunt introduse pe stadion prin diverse tertipuri cu care este inselata proverbiala vigilenta a politistilor romani. Sloganurile inscriptionate pe bannere sunt alese cu grija, in functie de adversar. Au fost expuse bannere cu sloganuri rasiste, destinate in special echipei Rapid, cum ar fi ” Un milion de ciori, o singura solutie: Antonescu”, pentru care Nuova Guardia a fost data in judecata de o organizatie a rromilor. Alte bannere contin mesaje ironice la adresa adversarilor: „Giulesti-groapa de gunoi a Capitalei”, sau „Nu intrati pe teren, pericol de inec”, afisat dupa inundatia care a avut loc pe stadionul Steaua. Un alt tip de mesaje este cel in care se afirma superioritatea echipei Dinamo fata de adversari: „Copos, banii tai nu vor valora niciodata cat istoria noastra!” sau „Istoria Ultra o facem noi. Voi doar asistati”.
Bannerele sunt realizate partial din banii oferiti de cluburi, membrii galeriei platind sume foarte mari din propriile buzunare. De multe ori, acestia se duc pe apa Sambetei. „In 1997, am realizat la o imprimerie un banner de 52 de metri patrati, cu inscriptia Nuova Guardia. Am platit din buzunarul propriu peste doua milioane de lei. Din pacate, a fost furat de stelisti la meciul in care a luat foc peluza din Ghencea”, spune Ionut Alexandru.
Inainte de meciurile importante, membrii galeriei muncesc zi si noapte pentru a confectiona steaguri si bannere noi. „Un baiat din galerie si-a adus mama pe stadion, cu masina de cusut, si o zi intreaga a cusut steaguri si bannere. Noi le-am pictat in cateva zile. Ziua lucram pe terenul de fotbal, iar noaptea si cand era timp urat, in sala de sport. Am confectionat atunci cateva sute de steaguri cu doua bete, unice in Romania. Deja cunoastem depozitele de vopsea sau de panza cu cele mai mici preturi”, spune Razvan Albu.
In premiera in Romania, galeria echipei Dinamo a editat o revista pentru membrii ei. N. G. Ultras Magazin a aparut in februarie 1998. „Din pacate, nu am scos decat un singur numar. Au fost tiparite 1.000 de exemplare, dar nu am luat din tipografie decat 600 de bucati, pentru care am platit 400 de dolari. Abia am reusit sa le vindem, in cateva
luni, din mana in mana. Nu am obtinut nici profit, dar nici nu am pierdut banii. Oricum, editarea unei reviste ramane cel mai important obiectiv pentru viitor”, spune Ionut Alexandru. In prezent, membrii Nuova Guardia se pregatesc pentru meciurile cu Rapid si Steaua, care vor avea loc pe stadionul din Stefan cel Mare. „Vrem sa organizam un spectacol fastuos, cum nu s-au mai realizat decat in Italia, Grecia si Iugoslavia. Trebuie sa strangem 50 de milioane de la sponsori. Este o suma foarte mare si speram sa facem rost de ea”, afirma Mihnea Ionescu.