Neacordarea subven­țiilor pentru agricultură i-a supărat pe fermieri. Este și normal, pentru cei mai mulți acest sprijin înseamnând singurul colac de salvare. Din 8 aprilie, moment în care au început să fie acordate subvențiile, au fost efectuate plăți în valoare de 373 de milioane de euro către circa 747.000 de fermieri, potrivit datelor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Peste 940.000 de fermieri din toată ţara au depus cererea unică de plată în 2015. Debutul plăților a întârziat cu două luni, 1 februarie fiind data planificată inițial. Agenţia a efectuat, în noiembrie 2015, o plată în avans pe schema pe suprafaţă, autorizând suma de 255,4 milioane euro pentru un număr de 602.159 fermieri. Diferenţa de plată de 1,34 miliarde de euro se va efectua până la 30 iunie 2016. Însă, mulți sunt sceptici că acest lucru va putea fi posibil.

De unde vin aceste întârzieri?

Pe de-o parte, vechea conducere (Daniel Constantin, fostul ministru și co-președintele Alianței Liberalilor și Democraților -ALDE) a depus o moțiune cu ajutorul PSD prin care cere demisia lui Achim Irimescu din funcția de ministru al Agriculturii. În opinia lui Constantin, moțiunea vine să sancționeze derapaje precum neacordarea plăților directe pentru agricultură, blocarea accesării fondurilor europene prin PNDR sau blocarea investițiilor în sistemele de irigații.

„În privința subvențiilor gestionate de APIA, care trebuiau plătite începând cel târziu cu data de 1 februarie 2016, pe data de 15 februarie nu erau contractate 4 dintre cele mai importante module software, fără de care plățile nu puteau începe. Ele au fost semnate foarte târziu, astfel că plata pe suprafață a început pe data de 8 aprilie 2016“, se arată în moțiunea simplă depusă de PSD la Camera Deputaților pe 9 mai 2016.

Astăzi, 17 mai, moțiunea simplă nu a fost votată din lipsă de cvorum, astfel Achim Irimescu va rămâne în funcție până când se va vota.

Potrivit datelor furnizate de co-președintele ALDE, la data de 1 mai 2016 au fost plătite subvenții de 350 de milioane de euro, față  aceeași perioadă din 2015, când fermierii primiseră 1 miliard de euro. Constantin zice că s-a văzut nevoit să depună moțiunea deoarece s-a renunțat la reabilitarea infrastructurii de irigații. „Nu înteleg de ce a fost abandonat acest proiect, având în vedere că totul era pregătit“, se întreabă Daniel Constantin.  Tot el avertizează că dacă în următorii trei ani nu va fi reabilitat sistemul principal de irigații, fermierii care au investit 130 de milioane în rețeua secundară vor fi nevoiți să returneze banii.

Pe de altă parte, fermierii sunt de partea actualului ministru. Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, susține că mo­țiunea depusă este o acțiune de fațadă. „Este o măsură populistă având în vedere că suntem în campanie electorală. Ceea ce vedem astăzi în Ministerul Agriculturii este moștenirea lăsată de conducerea anterioară. Apoi trebuie să luăm în calcul că nu Irimescu a făcut contractele pentru implementarea soft-ului care gestionează situația banilor europeni“, afirmă Baciu.

În același timp, Nicolae Sitaru, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli de Cereale şi Plante Tehnice Ialomiţa, susține că agricultorii sunt extrem de nemulțumiți de situația actuală. „Ministrul are intenții bune, dar din păcate a primit un minister plin cu mine care i-au explodat în față. Este într-o situație complicată“, a mai spus Sitaru. În opinia preşedintelui Asociaţiei Producătorilor Agricoli de Cereale şi Plante Tehnice Ialomiţa, soluția ar fi ori ca Irimescu să-i dea afară pe funcționarii iresponsabili sau să plece chiar el.

Totodată, Ştefan Poienaru, proprietarul grupului de firme Agrofam, apreciază pozitiv intențiile ministrului și recunoaște că are cunoștințe temeinice. „Din păcate nu a reușit să schimbe vechiul sistem. A făcut modificări la nivel de conducere, dar nu a fost suficient pentru că acum se confruntă cu o puternică rezistență din interior. Încă este sabotat de funcționari, de aceea politicile sale nu pot fi implementate“,  încheie Poienaru.