Vladimir Putin ar vrea să provoace instabilitate în Europa

Războiul din Ucraina continuă să reprezinte o sursă majoră de instabilitate în Europa, iar recentele dezvăluiri ale serviciilor secrete britanice subliniază riscurile iminente. Ken McCallum, șeful MI5, a avertizat că Rusia intenționează să provoace haos în Europa printr-un plan bine pus la punct, dar încă ascuns.

În acest context, Marea Britanie a semnat un nou acord de parteneriat strategic cu Norvegia, consolidându-și relațiile bilaterale în domeniul securității și apărării. Acest acord reflectă angajamentul ambelor națiuni de a coopera împotriva amenințărilor externe, inclusiv cele provenite din partea Rusiei.

Aceste măsuri subliniază determinarea Marii Britanii și a aliaților săi de a proteja securitatea națională și de a contracara orice tentativă de destabilizare din partea Rusiei.

Prim-ministrul britanic și omologul său norvegian, Jonas Gahr Støre, s-au întâlnit pentru a întări relațiile bilaterale în domeniul apărării și securității, precum și pentru a dezvolta un plan comun de a contracara eforturile constante ale Rusiei de a spiona politicienii și agenții europeni.

vladimir putin
SURSA FOTO: kremlin.ru

Cum ar putea viza Putin Marea Britanie

Cu toate acestea, în timpul vizitei sale în Norvegia, înainte de reuniunea de marți a Forței Expediționare Comune, Sir Keir a primit o informare la nivel înalt din partea Serviciilor de informații, care dezvăluia modul în care Vladimir Putin ar putea viza Marea Britanie, conform celor raportate de The Sun.

Potrivit surselor, o sursă de la sediul guvernului a menționat că evaluarea a acoperit „amenințările submarine sofisticate la adresa energiei, infrastructurii naționale critice și securității interne”.

Ulterior, o sursă apropiată premierului a declarat că acesta a fost „impresionat de amenințarea reprezentată de Rusia și se concentrează pe protejarea Regatului Unit și a aliaților noștri de acțiunile nesăbuite ale lui Putin”.

Această declarație a venit după reuniunea de astăzi, în cadrul căreia Autoritatea națională britanică pentru combaterea spionajului și Autoritatea națională norvegiană pentru securitate au convenit să își continue cooperarea, având în vedere că Kremlinul încearcă zilnic să fure informații din Occident.

Regatul Unit și aliatul său nordic vor împărtăși cele mai bune practici pentru contracararea dispozitivelor de ascultare secrete desfășurate de Rusia și alte state. O sursă a declarat pentru The Sun că acest schimb de informații ar include unele dintre „cele mai discrete și sensibile activități” ale spionilor britanici, desfășurate oriunde în lume.

„Fiind la ușa Rusiei, Norvegia cunoaște prea bine necesitatea de a-l depăși pe Putin la propriul său joc”, a adăugat sursa.

Norvegia se confruntă cu amenințări de ascultare din partea Rusiei

Norvegia se confruntă cu amenințări semnificative de ascultare din partea Rusiei, datorită frontierei sale maritime de 930 de mile (1496 km) și a benzii de pământ de 125 de mile (200 km) care se învecinează cu Rusia.

„Norvegia este un partener natural pentru Regatul Unit, atât din punct de vedere al perspectivei, cât și al abordării noastre discrete de a ne face treaba și, prin urmare, este logic ca unele dintre cele mai discrete și sensibile activități ale noastre să se desfășoare alături de ei”, a afirmat o sursă guvernamentală.

Din 2021, Marea Britanie și-a triplat activitatea de apărare în Norvegia, cu peste 5.000 de soldați care se antrenează anual, sub umbrela alianței nord-atlantice NATO.