Cofondatorul PayPal, miliardarul germano-american Peter Thiel, a cerut guvernului SUA să reevalueze relația Chinei cu Bitcoin dintr-o perspectivă geopolitică. China folosește criptomoneda ca „armă financiară” împotriva SUA. Adevăratul război dintre China și America este unul financiar.
Peter Thiel a avertizat că guvernul central chinez poate sprijini criptomoneda ca mijloc de a submina politica externă și monetară a Statelor Unite, potrivit cointelegraph.
El a adugat că Beijingul a încercat să utilizeze euro în același mod. Thiel a fost întrebat dacă moneda digitală emisă de Banca Centrală a Chinei ar putea amenința statutul dolarului american, ca monedă de rezervă globală.
Cunoscut ca un adept al criptomonedei, el a sugerat că o „o criptomonedă stablecoin în China” va însemna ceva mai mult decât „un fel de dispozitiv de măsurare totalitar”. Și a subliniat că regimul chinez ar putea considera Bitcoin drept un instrument pentru erodarea hegemoniei dolarului.
„Din punctul de vedere al Chinei, nu îi place ca SUA să aibă această monedă de rezervă, deoarece oferă o pârghie mai mare asupra lanțurilor de aprovizionare cu petrol și tot felul de lucruri de genul acesta”, a spus Thiel.
El a făcut aluzie la eforturile chineze de a denominaliza tranzacțiile cu petrol în euro, în ultimii ani, în încercarea de a submina poziția globală a dolarului.
Arma chineză împotriva dolarului
„Te poți gândi la euro ca făcând parte dintr-o armă chineză împotriva dolarului. În ultimul deceniu nu a funcționat chiar așa, dar Chinei i-ar fi plăcut să vadă două monede de rezervă, cum ar fi euro.”
Capitalistul de risc a speculat că acum China nu dorește ca moneda sa să devină monedă de rezervă globală, menționând că guvernul ar trebui să-și „deschidă conturile de capital”, printre alte măsuri „pe care chiar nu vor să le facă”.
Thiel consideră că susținerea criptomonedelor oferă Chinei un mijloc elegant de a slăbi poziția dolarului la nivel internațional.
„China dorește să facă ceva pentru a slăbi dolarul. Și, probabil, dintr-o perspectivă geopolitică, SUA ar trebui să pună câteva întrebări mai dure despre cum funcționează exact acest lucru”, a afirmat Thiel.