Anul trecut a fost unul bun pentru companiile prezente pe piața românească. Rezultatul net înregistrat de primele zece companii însumează aproape 2 miliarde de euro, mai exact 1,84 miliarde de euro sau 8,28 miliarde de lei.
Dacă în 2015 numărul societăților deținute de stat prezente în Top 10 companii profitabile era în număr de patru, în 2016 numărul acestora a scăzut la trei. În elita businessului românesc se găsesc și două companii cu acționarit privat românesc.
În ceea ce privește sectoarele din care provin cele 10 companii, topul este condus de industria energetică (5 companii), retail și industrie, fiecare cu câte două societăți, și cel bancar cu o singură instituție.
Așa cum precizam mai sus liderul clasamentului este Banca Transilvania, care anul trecut a raportat un rezultat net de 1,228 miliarde de lei, la mică distanța de ocupanta locului secund.
Profitul net înregistrat de BT anul trecut este cu aproape 50% mai mic decât cel raportat pentru 2015, an în care instituția bancară a avut un profit net record de 2,41 miliarde de lei.
Cel mai mare profit net obținut de o companie românească în ultimii ani a fost cel raportat de OMV Petrom SA, care în 2013 a avut 4,839 miliarde de lei, dublu față de cel mai bun rezultat net înregistrat de BT în 2015.
Conform datelor financiare raportate de companii și analizate de Capital pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, medalia de argint pentru rezultatul net înregistrat în 2016 îi revine societății Hidroelectrica, pentru profitul de 1,227 miliarde de lei. Așadar, Hidroelectrica se află pe locul secund în clasament și nu pe primul loc, așa cum a arătat recent Ziarul Financiar.
Într-adevăr Hidroelectrica a reușit anul trecut perfomanța de a fi cea mai profitabilă companie deținută de statul român, după ce ani la rând acest titlu îi revenea companiei Romgaz.
Producătorul național de gaze naturale, Romgaz SA, se află pe podium cu un rezultat net de 1,024 miliarde de lei.
Următorul loc este deținut tot de o companie din sectorul energetic, și anume de OMV Petrom SA, cu un profit net de 907 milioane de lei. Compania revine în TOP după ce în 2015 a raportat o pierdere de 630 milioane de lei.
Continental Automotive Products SRL își păstrează poziția în clasament, raportând un profit net în ușoară creștere față de anul precedent.
Liderul retailului românesc este Dedeman, companie deținută de frații Adrian și Dragoș Pavăl, care a reușit anul trecut să urce o poziție în clasament. Rețeaua de bricolaj deținută de cei doi frați a raportat pentru 2016 un rezultat net de 713 milioane de lei, cu 26% mai mare decât cel înregistrat în 2015 și în creștere cu peste 70% față de anul 2014, când a avut un profit net de 415 milioane de lei.
Următoarele două locuri din clasament sunt deținute de British American Tobacco și Kaufland Românis SCS. BAT a reușit să urce trei locuri în clasament, în timp ce Kaufland a pierdut poziția de lider al pieței de retail, fiind depășită de Dedeman.
Pe locurile 9 și 10 se află două companii din sectorul energetic, una deținută de stat, iar cealaltă de grupul E.ON.
Transgaz a pierdut un loc în clasament față de topul din 2015, raportând un profit de 594 milioane de lei, în creștere totuși față de anul precedent. E.ON a intrat în elita businessului românesc cu un profit net de 506 milioane de lei, după ce în anul precedent a raportat pierderi de 18 milioane de lei.
Oltchim a ieșit din TOP
Surpriza anului 2015 a venit din partea Oltchim, care a raportat în acel an un profit net de aproape 2,3 miliarde de lei, ceea ce a poziționat pe locul secund în TOP. Rezultatul net raportat în 2015 de Oltchim a avut o importanță majoră în suma totală a profitului net înregistrat de primele 10 companii.
Astfel, dacă în 2015 profitul net însumat al primelor 10 companii se ridica la 10 miliarde de lei, anul trecut suma totală a fost de doar 8,28 miliarde de lei, așa cum am arătat mai sus.
Dacă luăm în calcul doar companiile din clasamentul pe 2016 și rezultatele lor din ultimii trei ani, atunci putem spune că anul trecut a fost cel mai profitabil din perioada 2014-2016.