Fostul secretar de stat în Ministerul Muncii Ioana Constantin a vorbit, printre altele, despre pensionari și majorarea pensiilor. Întrebată de ce pensionarii nu au primit în locul indexării, care abia acoperă rata inflației, tichete de masă, diferențiat în funcție de veniturile fiecărui pensionar, oficialul a spus că nu s-ar fi putut.
Ioana Constantin a declarat că acest lucru ar fi implicat costuri mult prea mari la bugetul de stat. De asemenea, oficialul a menționat că această propunere nu a fost acceptată în totalitate nici de cei din PSD. În plus, aceasta punctează că măririle nici nu se observă din cauza scumpirilor din ultima vreme.
„Majorările acestea nu sunt reale, oamenii nu le simt, pentru că ele sunt înghiţite de scumpiri, de inflaţie. Sunt foarte multe anomalii. De exemplu, oamenii primesc acele tichete pentru tren, dar foarte mulţi dintre ei nu le folosesc, nu merg niciodată cu trenul.
Pentru acei oameni ar fi fost mai valoros să primească bani în locul acelor tichete. (…) Ei au avut nevoie să acorde în masă nişte măriri, ca să mulţumească toate categoriile”, a declarat fostul secretar de stat din Ministerul Muncii.
Ioana Constantin: Vârstnicii au suferit mult în ultimii ani
De asemenea, Ioana Constantin a atras atenţia şi asupra faptului că vârstnicii din România au avut foarte mult de suferit în ultimii doi ani şi din cauză că au avut foarte greu acces la serviciile medicale de care aveau nevoie, în contextul pandemiei de coronavirus. O altă problemă scoasă în evidență de secretarul de stat este și aceea reprezentată de problemele cu încălzirea.
„Să ştiţi că şi în mediul rural sunt probleme. Acolo încălzirea se face cu lemne, iar lemnele sunt foarte scumpe. Lemnele de foc au fost aproape de negăsit în ultimele luni, iar costurile sunt foarte mari. Îmi povesteau că un tractor de lemne ajunge la 2.600-2.700 de lei. Este foarte mult.
Iar în Bucureşti sau în marile oraşe unde au fost probleme cu încălzire oamenii nu au mai putut să bage în priză nici măcar un calorifer electric, pentru că le-a fost frică de factura la energie. Problemele s-au dus în lanţ.
În ultimii doi ani de pandemie noi am pierdut foarte mulţi vârstnici tocmai pentru că nu au avut acces la servicii medicale de calitate şi acest lucru a dus la o degradare a stării lor de sănătate, dar şi aceste costuri, statul în frig …”, a declarat, la DC News, Ioana Constantin.