UPDATE

Câteva clarificări din partea TikTok pe marginea acestui subiect:

Referitor la această parte a articolului: „Reprezentanții TikTok subliniază că măsurile de etichetare a conturilor candidaților și politicienilor au fost deja implementate anterior, însă în cazul lui Călin Georgescu a existat o omisiune, acesta nefiind identificat ca și candidat pe platformă”, dorim să clarificăm faptul că – contul lui Călin Georgescu a fost supus reglementărilor GPPPA, același set de reguli care se aplică tuturor candidaților în aceste alegeri.

Totodată, mai jos regăsiți mai multe detalii despre politica GPPPA:

Conturile desemnate ca fiind Conturi Guvernamentale, Politice și ale Partidelor Politice („GPPPA”) nu au permisiunea de a rula reclame pe TikTok, de a accesa funcții de monetizare sau de a organiza campanii de strângere de fonduri.

TikTok detaliază politica GPPPA pe site-ul său, unde sunt prezentate criteriile prin care sunt identificate conturile GPPPA și restricțiile aplicate acestora.

În plus, dorim să menționăm că raportul TikTok publicat sub Codul de bune practici menționează următoarele:

„Echipa de Government Relations a organizat proactiv o întâlnire dedicată alegerilor pe 22 octombrie 2024 cu ANCOM, Autoritatea Electorală Permanentă și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, pentru a stabili puncte de contact înainte de alegeri, a oferi acces la instrumentele noastre de raportare și a propune o cooperare comună pentru crearea unui centru electoral. În cadrul acestei întâlniri, TikTok a solicitat o listă a candidaților pentru a se asigura că eticheta GPPPA a fost aplicată acolo unde era relevant.” (pagina 321)

„ […] Oferim celor care dețin conturi GPPPA informații despre politicile și sistemele noastre de moderare și îi încurajăm activ să își verifice profilurile. Pentru a aplica aceste politici, echipele noastre locale de Government Relations au identificat și etichetat conturile GPPPA din România înainte de alegeri, asigurându-se inclusiv că fiecare cont al candidaților prezidențiali a fost marcat ca GPPPA”.

Știrea inițială

Alegeri prezidențiale 2024. TikTok a publicat raportul privind anularea scrutinului de anul trecut

Alegeri prezidențiale 2024. Rapoartele TikTok și Meta privind alegerile prezidențiale din România arată că platforma TikTok a blocat peste 4,5 milioane de aprecieri false și 1,5 milioane de solicitări false de urmărire. De asemenea, au fost eliminate 33.000 de conturi de spam și aproape 100.000 de conturi false.

În plus, conturile candidaților la prezidențiale, ale politicienilor, oficialilor și partidelor politice nu au avut permisiunea de a face publicitate politică, de a plasa reclame, de a organiza acțiuni de monetizare sau de a strânge fonduri prin intermediul platformei.

TikTok și Meta au publicat rapoartele de transparență pe platformele oficiale ale Comisiei Europene, incluzând secțiuni dedicate alegerilor din România de anul trecut. TikTok detaliază în aceste documente măsurile luate pentru a preveni publicitatea electorală frauduloasă, în special în perspectiva alegerilor din luna mai.

„Ne-am angajat cu autoritățile relevante din România în legătură cu situația alegerilor prezidențiale și le-am încurajat să împărtășească orice informații, astfel încât să putem lucra împreună pentru a asigura integritatea alegerilor.

TikTok a răspuns, de asemenea, solicitărilor legate de conținut din partea autorităților, inclusiv CE, răspunzând la întrebările lor specifice privind conturile și împărtășind detalii despre investigațiile noastre”, au precizat reprezentanții TikTok în raport.

Platforma afirmă că a identificat și etichetat corespunzător toate conturile aparținând candidaților la alegerile prezidențiale, precum și pe cele ale politicienilor, oficialilor, partidelor politice implicate în campania electorală și instituțiilor guvernamentale din România.

„În vederea menținerii atât a integrității platformei, cât și a siguranței persoanelor care o utilizează, conturile care aparțin politicienilor sau partidelor politice nu pot face publicitate sau bani pe TikTok”.

Reprezentanții TikTok subliniază că măsurile de etichetare a conturilor candidaților și politicienilor au fost deja implementate anterior, însă în cazul lui Călin Georgescu a existat o omisiune, acesta nefiind identificat ca și candidat pe platformă.

calin georgescu
SURSA FOTO: X

Peste 4,5 milioane de aprecieri false și 1,5 milioane de solicitări false de urmărire au fost blocate

De asemenea, platforma a anunțat că a blocat peste 4,5 milioane de aprecieri false și 1,5 milioane de solicitări false de urmărire. În plus, au fost eliminate 33.000 de conturi de spam și aproape 100.000 de conturi false în România. Între 15 și 30 decembrie, platforma a suspendat și 59 de conturi reale care încălcau regulile privind conținutul politic.

Pentru monitorizarea conținutului, TikTok precizează că dispune de o echipă formată din 99 de moderatori vorbitori de limba română, la care s-au adăugat alți 120 de experți în securitate, integritate și publicitate pentru supravegherea alegerilor din luna mai.

Și Meta a lansat o campanie de conștientizare

Meta a lansat, la rândul său, o campanie de conștientizare privind fraudele și escrocheriile, desfășurată în mai multe țări din Uniunea Europeană, printre care Franța, Germania, Polonia, România, Belgia și Spania. Inițiativa a folosit diverse canale de comunicare, inclusiv platforme terțe, pentru a ajunge la un public cât mai larg.

Campania a inclus reclame distribuite pe Facebook, Instagram și WhatsApp, evidențiind angajamentul Meta de a proteja utilizatorii și de a combate activ tentativele de fraudă online.