Echipa sa a identificat mutația care a creat ochii albaștri, descoperind și că toți oamenii cu ochi albaștri au avut ceva în comun. Undeva, pe parcurs, cineva s-a născut cu o mutație genetică, explică dr. Eiberg.
Această mutație genetică a limitat cantitatea de melanină pe care o poate produce ochii unei persoane, efectul vizual fiind acela că ochii au devenit albaștri, nu căprui, scrie TheHealthy.
Faptul că toți (așa-zișii!) ochi albaștri descind dintr-o singură mutație genetică înseamnă că fiecare persoană de pe planetă cu ochi albaștri descinde dintr-un strămoș comun. De fapt, echipa de geneticieni de la Universitatea din Copenhaga a urmărit acea mutație până la o singură familie daneză.
Un grup identificabil de gene a fost moștenit de la un singur părinte
„Practic, am cartografitat fin culoarea ochilor albaștri”, a explicat echipa Dr. Eiberg în jurnalul, Human Genetics.
Prin această analiză, s-a descoperit că un grup identificabil de gene a fost moștenit de la un singur părinte – cuvântul științific pentru un grup de gene moștenit împreună de la un singur părinte este „haplotip”. Haplotipul identificat a fost comun nu doar printre 155 de indivizi cu ochi albaștri din Danemarca, ci și la cinci indivizi cu ochi albaștri din Turcia și doi indivizi din Iordania.
Pe lângă cartografierea haplotipului, echipa a efectuat teste ale ADN-ului mitocondrial, analizând modelele de mutație genetică pentru a urmări descendența maternă de sute de mii de ani.
Variația din culoarea ochilor poate fi explicată prin cantitatea de melanină din iris
„Variația în culoarea ochilor, de la maro la verde, poate fi explicată prin cantitatea de melanină din iris, dar indivizii cu ochi albaștri au un grad mic de variație în cantitatea de melanină din ochi”, spune dr. Eiberg.
Putem concluziona că toți indivizii cu ochi albaștri sunt legați de același strămoș. Toți au moștenit același comutator, exact în același loc din ADN-ul lor, explică el. Așa au apărut ochii albaștri! Echipa din Copenhaga a identificat mutația care a creat ochii albaștri, dar a descoperit și că toți oamenii cu ochi albaștri au avut ceva în comun.
Irisul este alcătuit din două straturi de celule: stroma și epiteliul. În cazul ochilor albaștri, stroma reprezintă un strat translucid și nu conține niciun fel de pigment, din cauza unei mutații genetice. Așa că, atunci când lumina albă își face apariția, stroma începe să o împrăștie.
Mai sensibili la lumină
Oamenii cu ochi albaștri nu au melanină în iris, substanță folosită pentru a proteja ochiul de lumina intensă (cum ar fi soarele sau iluminatul fluorescent). De aceea, este știut că ochii albaștri sunt foarte sensibili, care pot absorbi cantități mari de radiații ultraviolete, iar riscul de cataractă este mai mare.
Deși șansele de a avea ochi albaștri sunt semnificativ mai mici decât a avea ochi căprui, albastrul nu este cea mai rară culoare. De fapt, este a doua cea mai frecventă culoare a ochilor, conform unui articol din World Atlas.
Și mai puțin comună decât oricare dintre aceste nuanțe este culoarea verde a ochilor, care se regăsește la doar 2% din populația lumii. Cele mai rare culori ale ochilor sunt cenușiul și violetul (care se întâlnesc mai ales la persoanele cu forme severe de albinism) și heterocromia. Acesta este un termen folosit pentru a descrie ochii de culori diferite- de exemplu, unul albastru, altul verde.