Adevărul despre uleiul de canola. Uleiul de canola este un tip de ulei vegetal, folosit adesea la gătit pentru aroma neutră și punctul de fum ridicat. Cu toate acestea, profesioniști din domeniul sănătății dau vina pe uleiurile de semințe, precum cel de canola, pentru inflamația pe care o provoacă în organism.
Problema rezidă, spun ei, în organismele modificate genetic (OMG), ultra-procesare și cantitățile mari de acizi grași omega-6. În plus, există teoria conform căreia uleiul de canola poate deteriora mitocondriile, acele generatoare de energii care furnizează peste 90% din necesarul de energie al organismului.
Iată tot ce trebuie să știți despre profilul nutrițional al uleiului de canola, beneficiile sale pentru sănătate și când să îl folosiți, potrivit VeryWellHealth.
Ulei de canola: bun, rău sau nesigur?
Deși uleiul de canola este foarte procesat, nu este toxic sau periculos. Mulți oameni confundă adesea uleiul de canola cu uleiul de rapiță industrial, care are niveluri extrem de ridicate de acid erucic, care poate fi toxic pentru oameni.
Uleiul de canola este produs cu niveluri mai scăzute de acid erucic.
Se crede că uleiul de canola este nesănătos deoarece conține acizi grași omega-6, despre care se spune că sunt inflamatori. Deși unele cercetări sugerează că aceștia provoacă inflamație, o revizuire sistematică și o meta-analiză a studiilor clinice de control randomizate au descoperit că aportul crescut de acid linoleic (cel mai comun acid gras omega-6) nu provoacă inflamație semnificativă.
Uleiul de canola conține și acizi grași omega-3, acid linolenic și grăsimi mononesaturate (acid oleic), care susțin sănătatea inimii.
Uleiul de canola conține o gamă largă de nutrienți
Uleiul de canola conține o gamă largă de nutrienți, inclusiv grăsimi mononesaturate și polinesaturate, vitamina E și vitamina K.
O lingură de ulei de canola oferă:
- 124 calorii
- 14 grame grăsime
- 1 gram de grăsimi saturate
- 9 grame grăsimi mononesaturate
- 2,7 grame acizi grași omega-6
- 1,3 grame acizi grași omega-3
Conține grăsimi nesaturate
Majoritatea caloriilor din uleiul de canola provin din grăsimi nesaturate. Acesta este un macronutrient esențial care ajută la absorbția vitaminelor solubile în grăsimi, izolează țesuturile și organele corpului, reglează expresia genelor și asigură organismului energie. Grăsimile mononesaturate (omega-9) sunt considerate grăsimi sănătoase pentru inimă.
Uleiul de canola conține și un raport favorabil de 2:1 acizi grași omega-6 și omega-3. Ambele tipuri de grăsimi polinesaturate au funcții importante în corp.
Poate îmbunătăți glicemia și colesterolul
Dietele în care grăsimile nesaturate înlocuiesc grăsimile saturate pot îmbunătăți metabolismul zahărului din sânge. Aceasta poate include niveluri mai bune de zahăr din sânge, rezistență redusă la insulină și secreție crescută de insulină. Rezistența la insulină este un factor cheie care contribuie la prediabet și diabet de tip 2.
S-a demonstrat că înlocuirea grăsimilor saturate cu ulei de canola reduce colesterolul total și colesterolul LDL.
Conține vitaminele E și K
Uleiul de canola este o sursă excelentă de vitamina E, o vitamină solubilă în grăsimi cu proprietăți antioxidante. Antioxidanții pot ajuta la protejarea celulelor împotriva daunelor care pot apărea în timpul metabolismului și expunerii la poluanții din mediu.
Este, de asemenea, o sursă bună de vitamina K, o altă vitamină solubilă în grăsimi care joacă un rol în sănătatea oaselor și în coagularea sângelui.
Grăsimi nesaturate
Uleiul de canola conține urme de grăsimi trans (mai puțin de 1 gram per porție).
Efecte secundare și dezavantaje
Un dezechilibru al acizilor grași omega-6 și omega-3 poate fi inflamator. Prin urmare, dacă consumați cantități mari de alimente bogate în acizi grași omega-6, cum ar fi uleiurile vegetale, trebuie să consumați mai multe alimente bogate în acizi grași omega-3, cum ar fi pește gras, nuci, semințe de in.
Grăsimea, ca și uleiurile, este foarte susceptibilă la oxidare (expunerea la oxigen). Oxidarea uleiurilor poate limita termenul de valabilitate și poate provoca gust neplăcut și rânced.
Lumina, căldura și oxigenul pot declanșa oxidarea. Pentru a reduce oxidarea, depozitați uleiul etanș, într-un loc răcoros, uscat și întunecat și nu reutilizați niciodată uleiul de prăjit.