Deși aspirina este medicamentul cel mai folosit de oamenii care doresc să prevină afecțiuni cardiace sau un AVC, puțini știu că au la dispoziție un vaccin care previne atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale. Este vorba de un ser disponibil de ani de zile: vaccinul antigripal.
Aproape jumătate dintre americani suferă de boli de inimă și prezintă un risc crescut de accident vascular cerebral. Boala cardiovasculară rămâne principala cauză de deces. Mulți adulți iau doze mici de aspirină, în speranța că așa vor preveni un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Soluția cea mai indicată ar fi însă un vaccin antigripal.
Gripa sporește foarte mult riscul unui atac de cord
S-a dovedit că gripa sprorește foarte mult riscul unui atac de cord. Cercetătorii au testat aproape 150.000 de persoane cu boli respiratorii și au descoperit că cei cu gripă aveau șase ori mai multe șanse de a suferi un atac de cord. Infecțiile declanșează un răspuns inflamator care ajută la combaterea bolii, dar pot provoca alte probleme.
De exemplu, trombocitele devin mai lipicioase și formează cheaguri care blochează fluxul sanguin. Blocarea fluxului de sânge către inimă sau creier provoacă un atac de cord sau un accident vascular cerebral, potrivit Galvnews.com.
Pneumonia poate agrava orice boală cardiacă preexistentă
Gripa poate duce, de asemenea, la pneumonie, prin deteriorarea plămânilor. Pneumonia pune o presiune suplimentară asupra corpului, în special a inimii, agravând orice boală cardiacă preexistentă.
Vaccinul antigripal, prin scăderea riscului și a severității bolii, poate diminua și cu 30% riscul unui atac de cord.
Vaccinul antigripal pentru vârstnici reduce cu 90% spitalizările provocate de atacurile de cord
Vaccinul poate fi chiar mai bun decât măsurile preventive cunoscute, cum ar fi medicamentele pentru scăderea colesterolului. Și chiar mai eficient cu 36% față de medicamentele pentru tensiunea arterială. Vaccinul antigripal este și mai benefic în cazul adulțior în vârstă.
Vaccinul antigripal conceput pentru vârstnici reduce cu 90 la sută spitalizările provocate de atacuri de cord și accident vascular cerebral.
Dacă doriți să vă reduceți șansele de a face un atac de cord sau un accident vascular cerebral, dormiți mult, faceți exerciții fizice, mâncați echilibrat, nu mai fumați și nu evitați vaccinul anual antigripal, recomandă cei doi medici.