Dar, așa cum se știe, conservele au o reputație proastă, fiind considerate slabe din punct de vedere nutrițional și nu de puține ori pline de conservanți și aditivi nocivi. Complet greșit, spun nutriționiștii, care consideră că multe alimente conservate sunt bogate în nutrienți.
De fapt, procesul de conservare are un impact mai redus asupra nutriției decât ați putea crede, scrie Vegetarian Times.
În plus, din punctul de vedere al aromei, alimente precum porumbul conservat, piersicile și roșiile sunt recoltate la maturitate maximă și ambalate la scurt timp după aceea, astfel încât să aibă un gust mai proaspăt decât opțiunile pe care le găsim în afara sezonului.
Dacă încă mai stați pe gânduri, site-ul Vegetarian Times vă arată care sunt conservele pe care trebuie să le păstrați cu toată încrederea în cămară.
1. Conservele de fasole neagră
Acestea ar putea fi cele mai sănătoase. Cu o gamă uriașă de vitamine și minerale esențiale, inclusiv fier, acid folic, magneziu și fosfor, fasolea neagră la cutie este o alegere perfectă.
Conservele de fasole neagră furnizează aproximativ 15 grame de proteine într-o porție.
2. Dovleacul conservat
Gândiți-vă la dovleac ca la cea mai bună sursă de beta-caroten pe tot parcursul anului. Organismul nostru este capabil să transforme beta-carotenul în vitamina A, necesară pentru a menține sănătatea ochilor, a sistemului imunitar și a oaselor.
Dar dovleacul conservat este în același timp și o sursă bună de vitamina K.
3. Conserve de roșii decojite
Este o concepție total greșită aceea că, pentru ca legumele să fie sănătoase, trebuie să fie și foarte proaspete. Conservele de roșii decojite sunt cel mai bun exemplu că lucrurile nu stau așa.
Conservele de roșii conțin licopen. Acesta este un membru al carotenoidelor, care poate ajuta în lupta împotriva declinului cognitiv pe măsură ce îmbătrânim. Un raport din Jurnalul Institutului Național al Cancerului sugerează, de asemenea, că un aport mai mare de licopen poate reduce riscul de a dezvolta cancer de sân.
Acționând ca un antioxidant puternic, licopenul poate ajuta la învingerea radicalilor liberi, care pot deteriora ADN-ul și pot declanșa cancere.
Iar când vine vorba de licopenul din roșii, trebuie remarcat faptul că procesarea care duce la producerea conservelor de roșii poate crește biodisponibilitatea sa.
Cu alte cuvinte, acest compus devine mai accesibil, astfel încât sănătatea să beneficieze de el din plin. Vitamina C este un alt beneficiu nutrițional al roșiilor conservate.
Cel mai important este însă că roșiile decojite din conservă își păstrează aroma delicioasă pe tot parcursul anului.