După ședința de Guvern de joi, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a dezbătut un subiect de interes pentru publicul larg. Este vorba despre pensii. Ministrul a subliniat faptul că este da acord ca pensiile să fie plătite pe principiul contributivității.

Totodată, el a adăugat că nu susține pensiile speciale însă cei care confundă pensiile militare cu pensiile speciale fac o greşeală. Lucian Bode precizează că la momentul actual pensiile din sistemul Ministerului Afacerilor Interne sunt ”la o presiune pe buget la 5,2 miliarde de lei”.

El a vorbit și despre sumele pe care le încasează cei care au astfel de pensii adăugând că nu i se pare corect să se pună ”semnul egal între pensiile militare şi pensiile speciale”.

„Sunt întru totul de acord că în România pensiile trebuie să fie plătite pe principiul contributivităţii. Sunt întru totul de acord ca în România să nu avem pensii speciale, însă cine confundă pensiile militare cu pensiile speciale face o greşeală. Şi pensiile de serviciu, pensiile militare, pensiile din sistemul nostru al Afacerilor Interne sunt, în acest moment, undeva la o presiune pe buget la 5,2 miliarde de lei.

Lucian Bode, despre pensiile militare și cele speciale

Vorbim despre 97.000 de pensionari proveniţi din sistemul de ordine publică, vorbim despre pensii cuprinse între 1000 şi 2500 lei într-un număr de aproximativ 21.000 de pensionari pentru care s-a aplicat acea indexare de 10%. Toţi cei care aveau pensii sub 2500 lei au primit această indexare. Aşadar nu cred că este corect să punem semnul egal între pensiile militare şi pensiile speciale”, a declarat Bode, după şedinţa de Guvern.

Totodată, Lucian Bode a mai adăugat că este de acord să fie realizată o analiză în privinţa pensiilor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională. El a subliniat totodată și faptul că este conștient de presiunea de pe buget.

„Sunt de acord, însă să existe o discuţie şi în cadrul sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională – pentru că aici intră şi pensiile din rândul apărării şi al serviciilor de informaţii şi aşa mai departe, nu vorbesc despre aceste categorii, sunt întru totul de acord să avem aceste analize, presiunea pe buget este într-adevăr mare. 22%, 23% din bugetul Ministerul Afacerilor Interne merge către această componentă, capitolul social, dar nu sunt de acord cu afirmaţia: pensiile militare, pensiile de serviciu sunt pensii speciale”, a adăugat Bode.