Doar un gram suplimentar de sodiu pe zi poate crește riscul de eczemă severă cu 11%, crește riscul de apariție a eczemei ​​cu 16% și riscul de diagnosticare a eczemei ​​cu 11%, arată studiul făcut de cercetătorii americani, potrivit health.com.

Eczema este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale pielii

Eczema este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale pielii, afectând peste 31 de milioane de oameni din SUA.

Dietele bogate în sodiu au fost asociate până acum cu un risc crescut de hipertensiune arterială, accident vascular cerebral și alte probleme cardiovasculare, dar noile cercetări arată că dietele bogate în sare ar putea provoca eczeme mai frecvente.

Realizat de Universitatea din California, San Francisco (UCSF) și Universitatea din California, Berkeley, studiul a descoperit o legătură semnificativă între dietele bogate în sodiu și dezvoltarea dermatitei atopice, cunoscută sub denumirea de eczemă.

Un singur gram de sodiu în plus, asociat cu un risc cu 11% mai mare de a dezvolta eczeme severe

Un singur gram suplimentar zilnic de sodiu (1000 de miligrame) – aproximativ o jumătate de linguriță de sare sau cantitatea dintr-un Big Mac – a fost asociat cu un risc cu 11% mai mare de a dezvolta eczeme severe.

„Această cercetare este incitantă, deoarece s-a demonstrat recent că sodiul este stocat în piele, ceea ce ar putea ajuta la explicarea conexiunii cu căile inflamatorii”, a spus autorul principal al studiului, Katrina Abuabara, profesor asociat de epidemiologie la UCSF.

Cercetătorii speră că studiul va convinge și mai mult oamenii să respecte îndrumările privind consumul de sodiu.

„Deși nu s-a dovedit că reducerea cantității de sare poate îmbunătăți eczema, majoritatea americanilor mănâncă foarte multă sare”, a adăugat Abuabara.

Aportul mare de sodiu și riscul de eczemă

Potrivit lui Abuabara, „eczema este o afecțiune inflamatorie cronică, sistemică, caracterizată prin erupții cutanate, cu mâncărime, care tind să apară și să dispară”. Până de curând se credea că afectează în primul rând copiii, dar datele arată că acum este comună și la adulți: aproximativ 10% din populația SUA suferă de această afecțiune.

Pentru a înțelege de ce eczema ar putea fi legată de aportul de sodiu, mai întâi trebuie să înțelegem cum este procesat sodiul de către organism.

Deși se știa că rinichii țin sub control nivelul de sodiu din organism, cercetările mai noi au arătat că cea mai mare parte a sodiului din organism este, de fapt, stocat în piele, iar sistemele imunitar și limfatic lucrează pentru a regla echilibrul electrolitic al organismului.

Relația cauză-efect între sodiu și eczeme

Potrivit lui Aluabara, din moment ce sodiul este stocat în piele, poate avea un impact asupra anumitor afecțiuni autoimune ale pielii. Pentru studiu, cercetătorii au examinat probe de urină prelevate pe o perioadă de 24 de ore de la aproape 216.000 de adulți, cu vârste cuprinse între 37 și 73 de ani, de la UK Biobank. Aproape 11.000 de participanți – aproximativ 5% – au fost diagnosticați cu eczemă.

„Excreția medie de sodiu din urină a participantului a fost de aproximativ 3 grame pe zi; dar cu fiecare creștere de 1 gram a excreției de sodiu, șansele unei persoane de a dezvolta eczemă activă sau severă au crescut. Potrivit lui Abuabara, fiecare gram suplimentar de sodiu a fost asociat cu „o creștere cu 11% a diagnosticului de eczemă, o creștere cu 16% a eczemei ​​active și o altă creștere cu 11% a severității eczemei”.

Deși studiul arată o corelație între aportul de sodiu și eczemă, „nu înseamnă neapărat că managementul sodiului este o modalitate de a gestiona efectiv simptomele eczemei”, a spus Abuabara.

El a precizat că următoarea fază a cercetării va fi de a determina dacă există o relație cauză-efect mai semnificativă între sodiu și eczeme.