De ce e bine să mâncați alimente fermentate?

Fermentarea nu este doar o tendință, ci și un atu pentru sănătate. Dincolo de gustul lor acidulat, alimentele fermentate sunt puternice probiotice, susținând sănătatea intestinală și întărind sistemul imunitar.

Așadar, dacă ții la sănătate și vrei să economisești niște bani, ar fi bine să înveți să fermentezi legumele acasă.

Termenul „lacto-fermentat” nu are nimic de-a face cu lactatele. În schimb, este despre magia acidului lactic. Acest proces începe atunci când bacteriile lactobacillus, care se găsesc în mod natural pe fructe și legume, încep să transforme zaharurile în acid lactic într-o configurație fără oxigen. Această transformare este secretul din spatele gustului unic și acidulat al alimentelor fermentate.

legume, alimente
SURSA FOTO: Dreamstime

De ce merită să faci alimente fermentate acasă?

Potrivit Runningtothekitchen, merită să faci acasă legume fermentate, deoarece este ușor și rentabil, transformând legumele simple în alimente hrănitoare, pline de aromă.

Este o modalitate excelentă de a adăuga probiotice în dietă pentru o sănătate mai bună a intestinului. În plus, ai satisfacția de a crea ceva unic și delicios chiar acasă.

Iată de ce aveți nevoie:

  • Borcan de 1 litru cu gura adâncă
  • Capac din plastic
  • Sare grunjoasă
  • Apă

Alegeți legumele

Odată ce aveți proviziile, alegeți legumele pe care doriți să le fermentați. Cele mai populare sunt varza, ridichile, gogonele, morcovii și broccoli. Cu toate acestea, aproape orice legumă poate fi fermentată, cu excepția verdețurilor.

Pregătiți legumele

Îți place varza tăiată ca varza murată sau tăiată mai gros, precum kimchi? Morcovii pot fi mărunțiți sau tăiați, ridichile tăiate felii subțiri sau tăiate în sferturi. Totul depinde de preferințele personale.

Umpleți borcanul

Odată ce legumele sunt pregătite, introduceți-le în borcan și umpleți-l lăsând aproximativ 3 cm spațiu, până la partea de sus a borcanului. De asemenea, puteți adăuga în borcan condimente pe care doriți să le folosiți. Boabele de piper, mărarul, foile de dafin și usturoiul sunt alegeri bune.

Dizolvați sarea în apă

Amestecați apa filtrată și sarea până când sarea se dizolvă. Folosiți 1 1/2 linguri de sare de mare grunjoasă la 2 căni de apă. Ajustați cantitățile la ceea ce aveți nevoie, dar păstrați același raport.

Turnați saramură în borcan

Turnați saramura în borcan, astfel încât legumele să fie complet scufundate.

Asigurați-vă că legumele rămân scufundate

Luați o greutate și puneți-o deasupra legumelor din borcan pentru a vă asigura că rămân scufundate în saramură.  Un truc des folosit este să îndoiți o frunză de varză mai mare deasupra legumelor și să o presați în saramură.

Lăsați să fermenteze!

Închideți bine capacul borcanului și puneți-l la adăpost de razele directe ale soarelui, pe un blat. Temperatura ideală a camerei pentru fermentare este de 68-75°F.

Ar trebui să începeți să observați că fermentează în jurul celei de a doua zile. Apoi, aduceți borcanul peste o chiuvetă și slăbiți ușor capacul pentru a elibera o parte din gaze. Faceți acest lucru o dată sau de două ori pe zi, până când legumele sunt gata.

Legumele fermentate vor fi gata între 4-10 zile. Cu cât stau mai mult la temperatura camerei fermentând, cu atât gustul devine mai acidulat.

Transfer ați borcanul la frigider

Dacă legumele sunt gata de mâncat, transferați-le la frigider și păstrați-le acolo cât timp le savurați. Se vor păstra la rece până la câteva luni.