Adevărul despre alimentele fermentate

Studiul distinge Lactobacillus de microbiota mai largă și subliniază rolul bacteriilor intestinale în afectarea tulburărilor de dispoziție prin reglarea sistemului imunitar, scrie Medicalnewstoday.

Această descoperire este importantă pentru viitoare tratamente inovatoare în cazul unor afecțiuni, de la sănătatea mintală la probleme de sănătate fizică.

Lactobacillus – un tip de bacterii prezente frecvent în alimentele fermentate și iaurt

Într-o nouă cercetare, publicată în revista ”Brain, Behavior and Immunity”, cercetătorii au descris mecanismul prin care Lactobacillus – un tip de bacterii prezente frecvent în alimentele fermentate și iaurt – ajută organismul să facă față stresului.

Studiul identifică funcția specifică a Lactobacillus, deosebindu-l de multitudinea de microorganisme găzduite de corpul uman.

Aceste microorganisme, denumite microbiotă, au câștigat o atenție din ce în ce mai mare în rândul oamenilor de știință ca ținte potențiale pentru combaterea bolilor și îmbunătățirea sănătății generale.

Această cercetare ar putea deschide calea pentru dezvoltarea unor tratamente inovatoare și potențiale cure pentru un spectru larg de boli, cuprinzând atât condițiile de sănătate mintală, cât și fizică.

Microbiota intestinală influențează depresia și anxietatea?

Oamenii de știință au recunoscut rolul jucat de aceste organisme minuscule și interacțiunile lor complicate în menținerea sănătății sistemului imunitar, a bunăstării mentale și a altor aspecte ale sănătății generale.

Se știe că perturbările microbiotei, fie din cauza unei boli, a unor alegeri alimentare necorespunzătoare sau a altor factori, contribuie la numeroase boli și pot facilita răspândirea cancerului.

În consecință, cercetătorii au analizat posibilitatea combaterii bolilor prin țintirea microbiotei.

Lactobacillus
SURSA FOTO: Dreamstime

Absența lactobacililor exacerbează tulburările de dispoziție

Pentru a-și continua cercetările asupra depresiei, cercetătorii au folosit o colecție de bacterii numită Altered Schaedler Flora. Aceasta cuprinde două tulpini de Lactobacillus și alte șase tulpini bacteriene.

Această comunitate bacteriană unică le-a permis să creeze șoareci cu și fără Lactobacillus, eliminând nevoia de antibiotice.

Cercetătorii au demonstrat:

  • modul în care Lactobacilus influențează comportamentul
  • modul în care absența acestor bacterii poate exacerba depresia și anxietatea

Ei au descoperit că lactobacilii din familia Lactobaccilacea joacă un rol crucial în menținerea nivelurilor unui mediator imunitar, cunoscut sub numele de interferon-gamma, care reglează răspunsul organismului la stres și ajută la prevenirea depresiei.

Suplimente probiotice pentru depresie?

Cercetătorii sunt pregătiți să dezvolte abordări noi pentru:

  • prevenirea
  • tratamentul depresiei

De asemenea, și pentru alte afecțiuni de sănătate mintală în care Lactobacillus joacă un rol semnificativ.

Persoanele care se confruntă cu depresie sau care riscă să o dezvolte ar putea avea acces la suplimente probiotice. Ar fi vorba despre cele special concepute pentru a-și optimiza nivelul de Lactobacillus.

Psihobiotice

Kelsey Costa, dietetician la Coaliția Națională pentru Asistența Sănătății, a declarat:

„Axa intestin-creier, o zonă în plină dezvoltare pentru cercetarea tulburărilor psihologice, subliniază legătura complexă dintre microbiota intestinală și funcțiile creierului.

Disbioza – un dezechilibru în ecosistemul microbian – este observată frecvent la persoanele afectate de stres sau tulburări legate de dispoziție, cu o reducere a familiei Lactobacillus”.