Mircea Geoană crede că Putin doar intimidează

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană califică drept ” o încercare de intimidare psihologică” ameninţările lui Vladimir Putin referitoare la utilizarea armelor nucleare.

Întrebat într-un interviu pentru El Pais, Mircea Geoană a spus că Putin dă dovadă de iresponsabilitate când vorbește despre armele nucleare.

”Am văzut ameninţări nucleare din partea liderilor ruşi cel puţin de la începutul războiului de acum doi ani. Este extrem de iresponsabil pentru o superputere nucleară precum Rusia, care are obligaţia de a da dovadă de reţinere. Face parte din arsenalul său de intimidare şi presiune psihologică” a spus oficialul NATO.

Geoană a declarat că discursul se încadrează mai mult în sfera tacticilor de intimidare psihologică decât în intenții concrete.

”Nu vedem nicio ameninţare iminentă a Rusiei de a folosi aceste arme. Dar aceste declaraţii sunt, în sine, foarte periculoase, pentru că erodează încrederea. Rusia cunoaşte consecinţele unui astfel de pas. Este modul său grandilocvent de a ataca Occidentul, ca atunci când descrie războiul pe care l-a început în Ucraina drept un război al civilizaţiilor sau când susţine că Occidentul încearcă să distrugă Rusia, ceea ce este total absurd”, menţionează el.

Mircea Geoană
SURSA FOTO: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Ucraina va intra în NATO și UE

Oficialul NATO a comentat şi afirmaţiile preşedintelui Franţei Emmanuel Macron. Liderul de la Paris a făcut referiri la trimiterea de trupe în Ucraina. Geoană a declarat că NATO respectă pe deplin dreptul tuturor aliaților de a aduce idei noi la masa discuțiilor. El a subliniat că Tratatul Atlanticului de Nord nu are nicio intenție sau plan de a desfășura trupe în Ucraina. Dar sprijinul pentru Ucraina va continua. Geoană a menționat că este deosebit de important acest sprijin. Mai ales după începerea negocierilor Ucrainei pentru aderarea la UE și apropierea de NATO. Deși nu a putut preciza momentul exact, a subliniat că, într-o zi, o Ucraina suverană va face parte atât din NATO, cât și din UE. El a recunoscut probabilitatea continuării conflictului pentru o perioadă nedeterminată și a asigurat că NATO va continua să sprijine Ucraina și să evite escaladarea cu Rusia.

Putin s-a plâns în discursul de peste două ore rostit joi că ruşii sunt victimele aşa-numitei „rusofobii”.

El a numit-o „iraţională”. Putin a spus că retorica occidentală ameninţă cu un „conflict cu utilizarea armelor nucleare şi, în consecinţă, cu distrugerea civilizaţiei”.

Forţele nucleare strategice ale Rusiei sunt „într-o stare de pregătire deplină pentru o utilizare garantată”, a menţionat Putin.

Și Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate, fost președinte al Rusiei, a amenințat săptămâna trecută America și Europa cu anihilarea nucleară. Asta, în cazul în care Rusia va pierde războiul și ar fi forțată să se întoarcă la granițele sale din 1991.