În urma unor studii, s-a descoperit că utilizarea unor antidepresive care aparțin unor clase de medicamente mai vechi poate crește cu până la 34% riscul apariției unor boli cardiovasculare, susțin cercetătorii de la Universitatea din Bristol. Ei au descoperit că pacienții care au luat aceste medicamente timp de mai bine de zece ani, aveau șanse de două ori mai mari de a fi diagnosticați și de a muri din cauza bolilor cardiovasculare, informează Daily Mail.
Aproximativ unul din șase adulți din Anglia și unul din cinci din SUA iau antidepresive, despre care se crede că cresc nivelul de substanțe chimice din creier care stimulează starea de spirit. În ciuda descoperirii, experții îndeamnă milioanele de oameni care au luat aceste medicamente să nu intre în panică și au insistat că nu vor fi expuși unor riscuri.
Legătura s-ar putea datora depresiei în sine, care crește riscul problemelor cardiace
Legătura pe care au observat-o s-ar putea datora depresiei în sine, care crește riscul problemelor cardiace, mai degrabă decât medicamentelor în sine.
Pentru a determina dacă utilizarea antidepresivelor a afectat sănătatea inimii, cercetătorii au examinat datele a 220.121 de persoane cu vârsta cuprinsă între 40 și 69 de ani din UK Biobank – o bază de date care conține înregistrările de sănătate a peste un milion de britanici.
Subiecții, analizați pe o perioadă de zece ani
Echipa, condusă de doctorul Narinder Bansal, a comparat starea de sănătate a celor care iau antidepresive cu a celor care nu o fac, pe o perioadă de 10 ani. Ei au analizat opt tipuri de antidepresive. Acestea au inclus inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) citalopram, sertralină, fluoxetină și paroxetină.
Aproximativ opt din zece persoane care iau antidepresive din Marea Britanie iau unul dintre aceste medicamente. De asemenea, au analizat alte patru antidepresive: mirtazapină, venlafaxină, duloxetină și trazodonă.
Cu 34% mai multe șanse de a dezvolta boli cardiace
Rezultatele, publicate în British Journal of Psychiatry Open, arată că cei care au luat ISRS au avut cu 34% mai multe șanse de a dezvolta boli de inimă, comparativ cu cei care nu iau antidepresive. De asemenea, cei care luau antidepresive au avut aproape de două ori mai multe șanse de a muri din cauza bolilor cardiovasculare și cu 73% mai multe șanse de a muri mai devreme, din orice altă cauză.
Pentru cei care au luat celelalte patru antidepresive, riscurile erau de aproximativ două ori mai mari.
Echipa a observat, de asemenea, că antidepresivele, în special ISRS, au fost legate de un risc cu 23 până la 32% mai mic de a dezvolta hipertensiune arterială sau diabet. Cu toate acestea, experții au remarcat că sunt necesare mai multe cercetări.
Antidepresivele, asociate cu efecte adverse pe termen lung
Antidepresivele, și în special ISRS, pot avea un profil bun de siguranță pe termen scurt, dar sunt asociate cu o serie de efecte adverse pe termen lung.
Cu toate acestea, doctorul Bansal i-a îndemnat pe oameni să nu înceteze brusc să ia medicamentele – sfătuindu-i să se consulte cu medicul de familie. Ea a remarcat că cercetătorii au luat în considerare o gamă largă de factori de risc, inclusiv faptul că cei cu depresie au mai multe șanse să fie supraponderali, să fumeze și să facă mai puține exerciții fizice.