Apa minerală poate cauza pietre la rinichi? Atât apa minerală simplă, cât și cea aromată, sunt, fără îndoială, hidratante și au devenit o alternativă populară la apa plată.
Apa minerală poate cauza pietre la rinichi? Iată ce spun medicii
Apa minerală poate cauza pietre la rinichi? Atât apa minerală simplă, cât și cea aromată, sunt, fără îndoială, hidratante și au devenit o alternativă populară la apa plată. Concentrația sa oferă un gust similar cu al altor băuturi carbogazoase și este și mult mai sănătoasă.
Apa minerală este una dintre cele mai bune opțiuni pentru persoanele care caută o alternativă la sucurile carbogazoase, mult mai nocive, dar și la apa plată. Deoarece apa minerală conține minerale, ar trebui să vă îngrijorați că, băută în exces, poate provoca pietre la rinichi? Un medic urolog oferă câteva explicații importante.
Ce sunt pietrele la rinichi
Pietrele la rinichi sunt depozite solide, anormale, de minerale și săruri formate în interiorul rinichilor. Pietrele la rinichi apar în principal din depozite de calciu și oxalați. Cu toate acestea, pot apărea și pietre la rinichi din fosfat de calciu și acid uric, potrivit Eatingwell.
Potrivit doctorului Scott D. Miller, medic urolog la Wellstar Urology din Atlanta, pietrele la rinichi pot fi destul de dureroase odată ce se deplasează prin tractul urinar și provoacă blocaj renal. Miller spune că „pietrele care rămân în rinichi de obicei nu provoacă durere, dar pot duce la afectarea rinichilor sau la infecții urinare grave”.
Cauze comune
Miller spune că este important să se facă distincția între cauzele pietrelor la rinichi și factorii de risc. El spune că foarte mult contează și structura mucoasei rinichilor.
„La majoritatea oamenilor, când nu se formează pietre, cristalele mici vor curge în mod natural din rinichi, fără nicio consecință. Căptușeala urinară care permite acestor cristale să adere la peretele rinichilor continuă să crească”, adaugă el.
Pietrele la rinichi se formează atunci când concentrația de minerale și compuși care produc pietre în urină devine prea mare. Dieteticianul Melanie Betz din Chicago spune că o concentrație mare de calciu în urină este cauza comună a pietrelor la rinichi.
Ea explică: „Prea multă sare, proteine animale sau adaosul de zahăr pot duce la formarea pietrelor la rinichi. Calciul din urină poate fi cauzat, de asemenea, de afecțiuni medicale, medicamente și genetică. Deshidratarea este și ea o cauză comună, ceea ce face ca urina să fie mai concentrată și pietrele la rinichi se formează astfel mai ușor.”
În timp ce alimentele și suplimentele pot influența formarea pietrelor la rinichi, este important să faceți teste de sânge care să măsoare producția de minerale în exces.
Miller explică: „Dacă există un exces de minerale, mecanismul de prevenire ar fi reducerea formării chiar și a celor mai mici cristale în urină, oferind astfel acestor minerale posibilitatea de a adera la mucoasa rinichilor.”
Apa minerală poate duce la apariția pietrelor la rinichi?
Apa minerală este un tip de apă minerală carbogazoasă. Conține minerale și oligoelemente care apar în mod natural, de obicei dintr-o sursă subterană. Apa minerală conține de obicei calciu și magneziu. Potrivit U.S. Food & Drug Administration, producătorii de apă minerală nu ar trebui să adauge minerale suplimentare în această apă.
Din punctul de vedere al nutriției, Miller și Betz susține că apa minerală minerală nu provoacă pietre la rinichi. Concepția greșită că apa minerală provoacă formarea pietrelor la rinichi vine din faptul că ea conține minerale. Cu toate acestea, minerale respective sunt prezente în mod natural și în doze mici. Iar cantitățile mici de minerale nu afectează formarea pietrelor.
Betz spune că apa minerală nu dăunează sănătății, atâta timp cât este neîndulcită. Odată îndulcită poate crește aportul de zahăr adăugat, crescând riscul unor afecțiuni, cum ar fi diabetul de tip 2.
Cum să preveniți pietrele la rinichi
Majoritatea pietrelor la rinichi nu poate fi dizolvată Odată ce s-au format, trebuie eliminate sau îndepărtate medical.
Beți multe lichide
Miller și Betz recomandă să beți multe lichide, în principal apă plată. Asociația Americană de Urologie sugerează să beți cel puțin 2,5 litri de lichide pe zi. Cu toate acestea, această cantitate poate varia de la o persoană la alta, așa că trebuie să consultați medicul pentru a ști cantitatea potrivită.
Reduceți aportul de sodiu
Consumul excesiv de sodiu poate crește șansele de a dezvolta pietre la rinichi. Mențineți nivelul de sodiu aliniat cu Ghidurile dietetice recomandă să nu consumați mai mult de 2.300 mg de sodiu pe zi, adică echivalentul unei lingurițe de sare.
Mâncați alimente bogate în calciu
Să nu cădeți în capcana eliminării calciului din dietă pentru a preveni formarea pietrelor la rinichi. Oricât de ciudat ar părea, calciul din surse alimentare nu provoacă formarea pietrelor la rinichi.
În plus, „lipsa calciului alimentar poate avea efecte dăunătoare asupra sănătății, cum ar fi creșterea riscului de osteoporoză”, spune Miller.
Betz recomandă să consumați cel puțin trei porții de alimente bogate în calciu în timpul meselor. Alimente bogate în calciu includ broccoli și cereale îmbogățite cu calciu.