Adevărul despre apa potabilă. Serviciile de apă și companiile americane care produc substanțe chimice contestă o normă recentă a Agenției pentru Protecția Mediului, care limitează substanțele alchilice per- și polifluorurate (PFAS), în apa potabilă.
Cel puțin trei procese împotriva normei EPA au fost deschise în această lună la Curtea de Apel din SUA, înainte de termenul limită de 10 iunie pentru depunerea unor astfel de contestații.
Adevărul despre apa potabilă
Legea privind apa potabilă sigură cere părților care contestă orice regulament să depună o petiție în termen de 45 de zile de la publicarea acesteia în Registrul Federal.
Intentate de părți care pot fi direct sau indirect responsabile pentru eliminarea PFAS din apa de la robinet, acțiunile în instanță vizează datele științifice ale EPA, analiza costurilor și procesul de elaborare a regulilor. Experții juridici spun că nu se știe ce dacă aceste plângeri vor avea câștig de cauză în instanță.
PFAS sunt o clasă de substanțe chimice artificiale, folosite pentru a impermeabiliza și a ambala a multe produse – de la haine de ploaie, la rimel, canapele și tigăi. Aceste substanțe pot persista mulți ani în mediu.
Ce reclamă grupurile comerciale și o companie care produce PFAS
EPA a finalizat o regulă în luna aprilie pentru a limita folosirea a șase substanțe chimice PFAS în apa potabilă, invocând îngrijorări cu privire la efectul acestora asupra sănătății umane.
Plângerile vin de la grupuri comerciale care reprezintă utilitățile de apă și producătorii de produse chimice și de la o companie care produce PFAS, The Chemours Company.
Părțile au depus plângeri, susținând că regula EPA este „arbitrară și capricioasă” și depășește autoritatea agenției în temeiul Legii privind apa potabilă sigură.
„Tot ce au făcut până în prezent a fost să definească baza legală strictă și apoi vin să spună: „Lăsăm substanța pentru mai târziu”, spune Steph Tai, profesor de drept al mediului de la Universitatea din Wisconsin-Madison, potrivit Npr.org.
Reprezentanții companiilor de utilități de apă și ai grupurilor de producție de produse chimice s-au referit la declarații care susțin că EPA nu s-a bazat pe cele mai bune date științifice și a subestimat costurile.
Chemours susține, într-o declarație, că EPA a folosit „date nefondate” și „își folosește în mod greșit autoritatea”. EPA a refuzat să comenteze, invocând litigiul în curs.
PFAS au fost fabricate pentru prima dată de chimiștii industriali în anii 30 și se găsesc acum pe scară largă în alimente și apă și în sângele majorității oamenilor.
Ce sunt PFAS și cum afectează organismul uman
Cuprinzând peste 4 700 de substanțe chimice, grupa substanțelor perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS) este o grupă de substanțe chimice sintetice utilizate pe scară largă care, cu timpul, se acumulează în organismul uman și în mediu.
Se mai numesc și „substanțe eterne”, fiind extrem de persistente în mediu și în corpul uman.
Pot cauza probleme de sănătate precum tulburări hepatice, boli tiroidiene, obezitate, probleme de fertilitate și cancer.
Expunerea pe termen lung la PFAS prin băutură, mâncare și respirație a fost asociată cu afectarea ficatului, colesterolul ridicat și anumite tipuri de cancer. Substanțele chimice au fost legate de problemele imunitare la copii.
EPA estimează că noul regulament va economisi cel puțin 1,5 miliarde de dolari pe an în costuri legate de îngrijirea sănătății, deoarece mai puțini oameni vor suferi de cancer, infarct miocardic și accident vascular cerebral în urma consumului de PFAS din apă.
Un studiu recent, realizat de Consiliul de Cercetare italian CNR-IRSA și Greenpeace, a scos în lumină prezența substanțelor per- și polifluoroalchil (PFAS) în alimentele fierte cu apă contaminată, ridicând și mai multe îngrijorări cu privire la potențialele riscuri pentru sănătate asociate acestor poluanți.