Aerul condiționat poate fi nociv

Deși este uneori necesar pentru a face față căldurii, aerul condiționat poate aduce mai multe inconveniente decât avantaje.

Dacă nu utilizăm corect sau nu întreținem periodic aerul condiționat, sănătatea noastră poate fi afectată în diferite moduri. Cele mai frecvente probleme apar în musculatură și în sistemul respirator.

aer condiționat
SURSA FOTO: Dreamstime

Ce efecte nocive poate avea asupra sănătății?

Iritarea gâtului poate fi cauzată de aerul rece și artificial, iar sensibilitatea la acest lucru poate varia în funcție de individ, deoarece fiecare organism reacționează în mod diferit la factorii externi.

Folosirea aerului condiționat poate spori probabilitatea de a dezvolta faringită și alte infecții respiratorii care pot afecta, pe lângă gât, și nasul și ochii, precum rinita sau congestia nazală, mai ales atunci când o persoană este expusă pe termen lung la aerul rece al aparatului.

Utilizarea aerului condiționat poate amplifica și alergiile, deoarece acest lucru poate duce la modificări ale umidității din mediu, iar organismul poate reacționa prin producerea crescută de mucus pentru a se proteja.

Persoanele care suferă de alergii sau astm ar trebui să fie mai atente atunci când utilizează aerul condiționat. O măsură preventivă esențială și eficientă este să curețe filtrul de aer condiționat săptămânal pentru a preveni acumularea bacteriilor.

Expunerea la soare în combinație cu utilizarea frecventă a aerului condiționat poate cauza probleme dermatologice. Pielea poate deveni uscată și îmbătrânită mai rapid, determinând senzația de mâncărime. În plus, durerile de cap și migrenele pot fi exacerbate de utilizarea acestor aparate.

aer conditionat
SURSA FOTO: Freepik

Efectele pe care aerul condiționat în are asupra musculaturii

Corpul uman are capacitatea de a regla temperatura internă. De exemplu, atunci când simțim căldură, corpul produce transpirație pentru a se răcori și pentru a menține un echilibru între temperatura corpului și cea ambientală.

Atunci când suntem expuși direct la un curent de aer rece provenit de la aerul condiționat, mușchii se pot contracta brusc, ceea ce poate duce la torticolis, dureri de spate și, în cazuri mai severe, chiar la paralizie.

aer conditionat
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Modalitatea corectă de folosire a aerului condiționat

Pentru a asigura răcirea mediului și confortul în timpul verii cu ajutorul aerului condiționat, fără a compromite sănătatea noastră, temperatura ar trebui să fie menținută la un minim de 22 de grade Celsius.

De asemenea, ar fi indicat să evităm să lăsăm aerul condiționat pornit în mod constant. În funcție de dimensiunea spațiului, este suficient să îl folosim între 2 și 4 ore pe zi. În special, ar trebui să evităm să îl activăm în timpul nopții. O abordare eficientă ar fi să închidem camera cu aerul condiționat pornit timp de câteva ore înainte de culcare și să îl oprim atunci când mergem să ne odihnim.

Mentenanța aparatului este, de asemenea, esențială. Atât curățarea, cât și înlocuirea filtrelor sunt obligatorii pentru a preveni acumularea de bacterii și germeni.