Adevărul despre aparatele de aer condiționat. Cum te pot îmbolnăvi fără să îți dai seama

aer condiționat

SURSA FOTO: Dreamstime

În timpul verii, aparatele de aer condiționat fac parte din arsenalul gospodăriilor, având în vedere că aproape 90% din casele din SUA le folosesc. Chiar dacă sunt peste tot, mulți oameni se întreabă dacă funcționează cum trebuie sau cum ar trebui să-l folosească pentru a fi mai eficient. Și, mai ales, cum afectează calitatea aerului, sănătatea și mediul înconjurător.

Cum funcționează aerul condiționat?

TIME a stat de vorbă cu experți pentru a obține răspunsuri la toate aceste întrebări.

În cei mai simpli termeni, „un aparat de aer condiționat absoarbe căldura din clădire și o aruncă în exterior”, explică Jeffrey Siegel, profesor de inginerie civilă la Universitatea din Toronto, care cercetează ventilația și calitatea aerului din interior.

Mai precis, un compresor mută agentul frigorific lichid într-o bobină de interior, unde se evaporă și extrage căldura din aerul din jur. Agentul frigorific gazos curge apoi în serpentina exterioară a sistemului, scoțând căldura din casă. Gazul se condensează înapoi într-un lichid în serpentina exterioară a sistemului și procesul reîncepe.

Sistemele centrale de aer condiționat, unitățile pentru ferestre și mini-split-urile (care de obicei stau sus pe perete) funcționează conceptual în același mod, dar există diferențe în modul în care sunt instalate și în modul în care transferă căldura.

Din punct de vedere funcțional, cea mai mare diferență pentru consumatori este că sistemele centrale răcesc o întreagă casă, în timp ce mini-spliturile sunt proiectate să funcționeze într-o singură cameră.

Cum afectează aparatele de aer condiționat calitatea aerului

Depinde de sistem. Unitățile pentru ferestre și mini-split-urile nu au filtre de înaltă calitate, așa că nu fac mare lucru pentru calitatea aerului, dincolo de reglarea temperaturii, spune Siegel.

Cu toate acestea, sistemele centrale de aer condiționat oferă o filtrare valoroasă, captând particule precum praful, părul de animale, mucegaiul și smogul.

Cu cât este mai mare valoarea de raportare a eficienței minime a unui filtru (MERV), cu atât are o capacitate mai mare de captare. Filtrele cu MERV ridicat pot ajuta și la eliminarea virușilor din aerul din interior, conform Agenției pentru Protecția Mediului din SUA.

Dacă aveți un aparat de aer condiționat în sistem centralizat, asigurați-vă că porniți aparatul cel puțin 20 de minute, deoarece aerul trece prin filtru doar atunci când funcționează activ, spune Siegel.

Se pare că „Sindromul Clădirii Bolnave”, care îi face pe oameni să se simtă rău atunci când petrec mult timp în interior, este legat de ventilația inadecvată. Sindromul Clădirii Bolnave este recunoscut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca fiind un grup de simptome, fără o cauză clară, asociată cu calitatea precară a parametrilor de confort în clădiri.

SURSA FOTO: Freepik

Când trebuie schimbat filtrul aparatului de aer condiționat?

Răspunsul este unul pozitiv. Un filtru murdar reprezintă un pericol la adresa sănătății, mai ales dacă găzduiește bacterii sau alte lucururi care cauzează boli sau alergii.

Sănătatea sistemului de răcire poate fi o preocupare mai presantă. „Dacă lași murdăria să se acumuleze în filtru, distrugi aparatul”, spune Francis Dietz, expert la Institutul pentru aer condiționat, încălzire și refrigerare, o asociație comercială a producătorilor. „Aerul nu mai poate trece prin acel filtru, așa că revine în sistem și îngheață”, explică el.

Cât de des trebuie să schimbați sau să curățați filtrul depinde de instrucțiunile producătorului și de cât de intens utilizați aparatul, spune Siegel. O dată la trei luni este o estimare bună.

E bine să ții aerul condiționat pornit tot timpul?

Din punct de vedere mecanic, un sistem întreținut corespunzător ar trebui să funcționeze 24  de ore din 24, spune Dietz. O unitate veche sau neglijată se poate defecta sub presiunea utilizării constante. De aceea, în timpul unui val de căldură, multe aparate mai vechi cedează.

Economisiți costurile reparațiilor de urgență și programați o verificare de rutină la service, în fiecare primăvară, sugerează Dietz. Sistemul central de aer condiționat are o durată de viață de aproximativ 15 ani.

Chiar dacă este posibilă din punct de vedere tehnic, funcționarea non-stop a aerului condiționat are dezavantaje, spune expertul Stan Cox. Facturile la utilități vor crește, la fel și consumul de energie.

Aparatele de aer condiționat folosesc aproximativ 6% din toată energia electrică produsă în SUA și reprezintă eliberarea a 117 milioane de tone metrice de dioxid de carbon în atmosferă în fiecare an.

Studiile sugerează că organismul uman poate dezvolta toleranță la căldură prin expunere – așa că evitarea completă a căldurii prin răcirea casei la primul semn de creștere a temperaturii, primăvara, înseamnă că s-ar putea să resimți și mai greu căldura în timpul verii.

De ce uneori ne simțim rău de la AC?

Unii oameni se confruntă cu simptome respiratorii, cum ar fi un nas care curge sau dureri în gât, după ce au dormit într-o cameră cu aer condiționat. Apoate fi rezultatul unui aparat murdar, spune Siegel, sau din cauza lipsei de ventilație. Aerul condiționat elimină umiditatea din aer, iar uscăciunea poate contribui la simptome precum dureri de gât și de cap.

De cele mai multe ori, aceste simptome nu sunt un motiv de îngrijorare. Dar aparatele contaminate au fost asociate cu boli grave cum ar fi ”boala legionarilor” și cu o reacție alergică care duce la inflamarea plămânilor.

Ce tip de aparat de aer condiționat este mai eficient

În general, un aparat de aer condiționat centralizat este cel mai eficient dacă încercați să răciți o casă întreagă. Este conceput pentru a ajunge în fiecare colț al casei, folosind un sistem relativ compact.

Există o temperatură minimă sau maximă la care ar trebui să utilizați aparatul?

Nu există niciun motiv pentru care să nu-ți poți folosi aparatul de aer condiționat într-o zi în care nu este caniculă, în afară de preocupările legate de consumul de energie.

Cu toate acestea, Cox recomandă să încercați mai întâi un ventilator. S-ar putea să fiți surprinși de cât de bine funcționează ventilatoarele, fie singure, fie ca o modalitate de a reduce utilizarea aerului condiționat.

„Dacă aerul ambiental este mai rece decât corpul tău, ventilatorul îți inundă corpul cu aer mai scăzut decât temperatura pielii tale și elimină aerul cald care se acumulează pe suprafața pielii tale”, explică Cox.

Ventilatoarele nu funcționează la fel de bine în zilele cu caniculă, când aerul din jur este mai fierbinte decât temperatura corpului tău.