Adevărul despre ascensiunea ISIS. Strategia folosită după înfrângerea din Irak

Statul Islamic ISIS

Situația din Afganistan a devenit deplorabilă, iar ultimele atacuri au generat un adevărat haos. În acest context, jurnalistul CNN, Tim Lister vine cu o serie de lămuriri. Acesta a vorbit despre ascensiunea ISIS, dar și despre cât de gravă ar putea fi situația.

Jurnalistul Tim Lister a vorbit la Antena 3 despre ce trebuie să știe omenirea în legătură cu ISIS. Potrivit acestuia, deși se credea că totul s-a terminat odată cu înfrângerea în Irak, de fapt, organizația avea o altă strategie.

Au pierdut mulți luptători, au devenit mai rezistenți și au decis să continue lupta în Afganistan, în special în Kabul.

„Lumea credea că s-a termină cu ISIS când au fost înfrânți în Irak. Însă, chiar dacă din locul respectiv au dispărut, au apărut în Afganistan încă din 2016. Au pierdut mulți luptători, însă sunt foarte rezistenți și, după un timp, și-au dat seama că cea mai bună strategie este să ducă lupta în continuare în Afganistan și mai ales în Kabul.”, a explicat Tim Lister, la Antena 3.

Totodată, jurnalistul a mai precizat că pentru talibani a fost dificilă o luptă cu Isis, în contextul în care aceștia sunt bine pregătiți, vând luptători veterani.

„În ultimii patru ani au format celule la Kabul care au desfășurat atacuri îngrozitoare împotriva civililor, mai ales minorităților etnice, membrilor triburilor, așa că talibanilor le-a fost foarte greu să îi elimine de acolo. Au fost bine pregătiți, au luptători veterani, care au luptat în alte părți ale lumii și sunt bine stabiliți acolo.”, spune jurnalistul CNN.

Mai rămân talibanii în Afganistan?

În acealși timp, jurnalistul a mai precizat că o parte din Afganistan este de neatins, iar administrarea țării este una destul de dificilă. Totodată, înfrângerea ISIS-K rămâne încă sub semnul întrebării în contextul în care membrii grupului ”pot trece dincolod e baricade, dar și de punctele de control”, ajungând imediat la soldații americani.

„O bună parte a țării este de neatins, impenetrabilă. Nu este ușor să administrezi acea țară. Abilitatea talibanilor de a-i înfrânge pe peropriul teren pe cei de la ISIS-K este pusă sub semnul întrebării.

Membrii acestui grup pot trece dincolo de baricade, de punctele de control și pot ajunge aproape de soldații americani, ceea ce arată că talibanii nu pot asigura siguranță în Kabul sau în alte locuri din Afganistan.” a mai relatat acesta.

Amintm faptul că cu două săptămâni înainte de atacurile de la aeroportul din Kabul, un lider ISIS-K a fost de acord să stea de vorbă, sub protecția anonimatului, cu un corespondent CNN.

La acel moment, acesta declara că gruparea lui stă momentan în umbră și așteaptă momentul propice să lovească, iar cuvintele lui s-au adeverit.

El a vorbit inclusiv despre lupta grupării lui cu armata SUA, dar și cu talibanii, menționând că ar avea 600 de oameni sub comanda lui, pakistanezi, indieni și persoane din Asia Centrală.

La fel ca ceilalți membrii ai grupării sale, obișnuia să lupte împreună cu talibanii, despre care a spus că acum ”au căzut sub influența forțelor străine”.

”Luptam alături de ei, dar până la urmă ne-am orientat spre ISIS”, a declarat acesta.

Totodată, el mai menționa că gruparea sa consideră că modul în care talibanii aplică legea este unul ”alterat”, dorindu-se aplicarea legii Sharia.

”Modul în care ei aplică legea Statului Islamic este alterat, deoarece sunt sub controlul altor oameni, care au propria lor agendă. Noi nu vrem să implementăm planurile altor oameni. Noi vrem să aplicăm legea Sharia”, a mai spus acesta.