Este medicamentul cel mai des administrat în toată lumea. De la dureri de cap și mahmureală până la menținerea sănătății inimii, aspirina rămâne leacul-minune.
Minunile aspirinei nu se opresc aici. Cercetările sugerează că beneficiile sale variază de la eliminarea cancerului până la creșterea șanselor de sarcină.
„Cu aspirina, sunt sigur că vom mai avea surprize”
Profesorul Gino Martini, profesor la Royal Pharmaceutical Society, spune că totuși, în timp, pot apărea mai multe utilizări ale aspirinei.
”Pe măsură ce înțelegerea noastră asupra unui medicament crește în timp, pot apărea noi utilizări. Cu aspirina, sunt sigur că vom mai avea surprize”, spune el.
Ingredientul principal, acidul acetilsalicilic, este fabricat din acid salicilic, un compus care apare în scoarța de salcie. Aspirina blochează producția de prostaglandine, mesageri chimici realizați de aproape fiecare celulă din corp care cauzează umflături, durere și febră.
Blocarea prostaglandinelor ajută ca sângele să fie mai puțin lipicios și astfel reduce riscul formării cheagurilor, care provoacă atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. De asemenea, medicamentul crește producția de oxid nitric, care relaxează vasele de sânge, lărgindu-le și îmbunătățind circulația sângelui.
Ar putea salva viața femeilor care dezvoltă cancer la sân
Recent, medicii de la Christie NHS Foundation Trust au dezvăluit că încep să testeze aspirina la femeile cu cancer mamar triplu negativ, o formă agresivă a bolii cu opțiuni de tratament limitate.
Studiul pe 42 de paciente va analiza dacă avelumab, un tratament de imunoterapie care stimulează sistemul imunitar pentru combaterea tumorilor, este mai eficient când aspirina este administrată alături de acesta.
Poate reduce riscul apariției cancerului
Există din ce în ce mai multe dovezi că aspirina poate reduce riscul apariției cancerului. Dovezile cele mai puternice sunt pentru cancerul intestinal, unde cercetările sugerează că administrarea regulată a aspirinei poate reduce riscul afecțiunii cu 25 până la 30%, a declarat Andrew Chan, profesor de medicină la Harvard Medical School din SUA.
Cercetări mai recente sugerează că aspirina reduce, de asemenea, riscul de cancer hepatic și cancer al esofagului.
Sursă foto: Dreamstime