Adevărul despre Austria! Rareș Bogdan a spus ce s-a întâmplat la negocieri: Nu putem vorbi despre…

Rareș Bogdan

SURSA FOTO: Dreamstime

Joi, pe 28 decembrie, premierul Marcel Ciolacu a anunțat oficial acordul pentru aderarea României la spațiul Schengen, cu frontierele aeriene și maritime. Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a făcut dezvăluiri din culisele negocierilor.

Joi, pe data de 28 decembrie, premierul Marcel Ciolacu a anunțat în mod oficial acordul politic pentru aderarea României la spațiul Schengen, cu frontierele aeriene și maritime. Rareș Bogdan a făcut niște dezvăluiri în legătură cu negocierile ce au avut loc.

Dezvăluiri din cadrul negocierilor de aderare la spațiul Schengen

Potrivit europarlamentarului PNL, Austria a făcut tot posibilul să împiedice aderarea țării noastre la spațiul Schengen. Acesta a adăugat că inclusiv companiile austriece prezente în România au ajutat guvernul în negocieri, însă nu OMV.

„Trebuie să ne gândim în ce situație eram în urmă cu un an și în ce situație suntem acum. Dacă ne uităm pe situația asta în care se intră etapizat, cu un singur vot în JAI, toată lumea s-a uitat la faptul că declarațiile Austriei au venit doar pentru zona aeriană inițial, apoi după negocierile din Slovenia a venit și zona de naval. Toată lumea aștepta când vine terestrul.

Sigur că din interior vom negocia mult mai ușor și subiectul atât de fierbinte pentru noi din cauza mizei economice uriașe, cel terestru și cel feroviar. Dar, față de ceea ce s-a întâmplat în urmă cu un an situația este schimbată. Presiunile Austriei au fost uriașe și rămân uriașe, în momentul ăsta este singură țară care păstrează această ușoară distanță. Și-a flexibilizat poziția, nu putem spune că a acceptat total, dar și-a flexibilizat poziția și acum se negociază un acord juridic care să fie introdus în viitorul JAI pentru a avea o decizie”, a declarat el la Realitatea.

Alte țări au aderat, prima dată, cu frontierele terestre

Rareș Bogdan a dat exemplul altor țări și demersul lor de aderare la spațiul Schengen.

„Din punctul meu de vedere, având în vedere că alte șapte state au intrat diferențiat în spațiul Schengen. De obicei, culmea este că intrarea pe aerian se făcea ulterior, avem cel puțin trei state în care intrarea pe aerian s-a făcut ulterior intrării pe terestru cum ar fi Grecia, Cehia. De asemenea gândiți-vă că în Grecia s-a semnat convenția în 92 și abia în 2000 Grecia a început să elimine treptat controalele de la frontieră.

La fel Malta și Slovenia, deci situația asta nu este unică pentru România, nu trebuie că românii să se simtă cetățeni de rangul doi pentru că nu avem de ce. Suntem cetățeni de rangul I și așa trebuie să fim tratați, iar faptul că după cinci luni de negociere, grele, credeți-mă, în momentul asta nu putem vorbi despre cât de complicată a fost această negociere cu Austria și câte instituții ale statului român, în frunte cu Administrația Prezidențială, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, reprezentanta diplomatică a României la Bruxelles, n-a fost simplu deloc”, a explicat el.

OMV-ul nu a mișcat un deget pentru România

Europarlamentarul a subliniat că România pierde 1,5% din PIB pentru că nu este în spațiul Schengen cu toate cele cinci frontiere. Acesta a adăugat că multe companii s-au implicat în negocierile de aderare. Însă OMV-ul „nu a mișcat un deget”, a spus Rareș Bogdan.

„Pentru omul de afaceri e important în mod direct. Dar e important și pentru dumneavoastră, și pentru mine, pentru că România pierde 1,5% din PIB din cauza că nu avem integral cele cinci granițe în spațiul Schengen. Nu doar pentru profitul direct al companiilor, dar și pentru ce înseamnă profitul direct al României.

Sigur că se negociază, nu vreau să înaintez o dată, pot să va spun că, odată intrat, negocierile vor fi mai ușoare, chiar dacă Austria este o țară cu care în aceste cinci luni de zile s-a negociat extrem de greu și fiecare conditionalitate a fost negociată la sânge de către reprezentanții statului român cu multe nopți, multe zile, și cu multe presiuni din foarte multe direcții, despre care poate la un moment dat mi-ar face plăcere să vorbesc.

Vă spun însă că au fost inclusiv companii prezente în România care ne-au ajutat în demersul nostru pe partea de diplomație economică. Vreau să va spun un singur lucru: Că aceste companii care ne-au sprijinit, niciuna dintre aceste companii care ne-au sprijinit, că știu preocuparea Realității, nu a fost niciuna OMV-ul. OMV nu a mișcat un deget pentru România. OMV doar ia, nu dă”, a spus europarlamentarul.

Negocierile sunt încă în desfășurare

Pe 28 decembrie, ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a declarat că au loc discuții referitoare la extinderea spațiului Schengen. În ziua anterioară, România și Bulgaria au anunțat intenția de a deveni membri ai spațiului Schengen, incluzând frontierele aeriene și maritime începând din martie 2024. În acest context, oficialul austriac a prezentat condițiile stabilite de Viena pentru realizarea acestui pas.

Austria a conturat primele două condiții pentru admiterea Bucureștiului și Sofiei în spațiul Schengen. Prima condiție vizează intensificarea operațiunilor desfășurate de Frontex (Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă) în Bulgaria. A doua condiție constă în obținerea de finanțare din partea Comisiei Europene pentru a asigura o protecție solidă a frontierelor externe ale Uniunii Europene.

Ministerul de Interne de la Viena a subliniat susținerea sa pentru intensificarea controalelor la frontierele terestre. De asemenea, a impus condiția ca România și Bulgaria să preia responsabilitatea pentru gestionarea solicitanților de azil, cu referire specială la cei proveniți din Afganistan și Siria. Mai multe puteți afla aici.