O anchetă realizată în anul 2020 de către Novaia Gazeta, un ziar independent din Rusia închis recent de instituţia rusă de cenzură a presei, Roskomnadzor, arată care este situația nivelului de trai în Rusia, dar și ce sume de bani ajung să dețină marii oligarhi și politicieni, scrie Mediafax.
Potrivit sursei citate, 500 de oligarhi şi politicieni au la un loc averi mai mari decât tot ce are 99,8% din populaţia adultă. În același timp, un lucru pe care nu multă lume îl știe este faptul că toaleta cu apă curentă este un vis pentru 20% din ruşi.
Totodată, în ciuda faptului că Rusia este cel mai mare exportator de gaze naturale din lume, 30% din gospodării nu au gaze, mai arată analiza realizată în urmă cu aproape doi ani de zile.
Adevărul despre nivelul de trai din Rusia
Analiza a fost realizată cu date din 2018 bazate pe sondaje, care depind de ceea ce răspunde persoana participantă și care arată că în zonele rurale, 30% din gospodării au wc-ul în fundul curţii sau altundeva decât în casă.
La rândul său, Kommersant, o publicaţie financiară oarecum independentă, nota atunci când datele statistice au fost făcute publice că accesul la canalizare este esenţial pentru stoparea exodului de la sat la oraş.
Subiectul a fost abordat și de către publicația Vedomosti, a cărei conducere era criticată pentru cenzurarea materialelor jurnaliştilor. Sursa citată scria că ”wc-ul în curte înseamnă libertate şi autonomie, deoarece cei mai mulţi ruşi sunt liberi să-şi construiască toalete standard”, totul depinzând de opţiunea fiecăruia de a depinde sau nu de sistemul centralizat şi de a da bani pe canalizare.
În același timp, statistica oficială mai arată şi că peste 35% din populaţie nu își poate permite două perechi de încălţăminte pe an, adică fie iarnă, fie vară, fie uscat, fie ploaie, o treime din ruşi poartă aceeaşi pereche de ghete.
Câți ruși trăiesc în datorii?
Aceeași sursă mai arată și că 10% din familii nu au suficiente venituri pentru a putea pune pe masă carne de orice fel de trei ori pe săptămână. Iar jumătate din ruşi nu-şi permit o săptămână de vacanţă de an.
La momentul în care statistica a fost făcută publică, o reacție a venit de la Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin. Oficialul rus a declarat atunci că el nu înţelege aceste statistici, adăugând că nu ştie de unde institutul oficial de statistică a scos cifrele, reprezentative mai degrabă pentru nordul siberian, arată BBC.
Pe de altă parte, datele colectate de sursa citată s-au regăsit și în alte publicații, care citează inclusiv biroul central de statistică al Rusiei, Rosstat și spun că 35 de milioane de ruşi, dintr-un total de 144 de milioane locuiesc în case sau apartamente fără toaletă interioară, 47 de milioane nu au acces la apă caldă, 29 de milioane nu au apă curentă în locuinţă şi 22 de milioane nu au încălzire centrală.
Câți bani au ”bogații” Rusiei?
Referitor la situaţia financiară, 13% din ruşi trăiesc în sărăcie, iar cele mai multe din gospodăriile sărace au copii. În medie, 35% din venituri se duc pe plata datoriilor, mai arată sursa citată.
Există însă și o categorie de ruși nu foarte mediatizată. Mai exact, potrivit Boston Consulting Group (BCG), circa 500 de persoane au averi nete mai mari de 100 de milioane de dolari, iar acestă elită financiară controlează 30% din întreaga avuţie a gospodăriilor ruse.
Menționăm faptul că procentul este de trei ori mai mare decât media globală. BCG a calculat aceste date pe baza cifrelor de la banca centrală a Rusie. Totodată, analiza mai arată şi că cei mai bogaţi 500 de oligarhi, cu o avere cumulată de 640 de miliarde de dolari şi reprezentând doar 0,001% din populaţie, au mai mulţi bani decât 99,8% din populaţia adultă, sau 114,6 milioane de persoane.